Sri Lanka 2018

Half november 2018 zijn we vertrokken naar Sri Lanka voor een rondreis van 3 weken. De reis is vooraf op basis van onze wensen ingevuld door Singha Reizen te Utrecht. Via hen organiseerde we de chauffeur/gids voor de culturele uitstapjes en rondreis, en daarnaast op de diverse locaties een vogelgids. De twee vogelgidsen welke voor ons paraat stonden waren beide studenten ornithologie aan de universiteit van Colombo. Leuke jonge gedreven gasten die voldoende kennis hadden om mee op speurtocht te gaan naar de endemen van Sri Lanka. Sri Lanka bleek uiteindelijk een land te zijn van lekker eten, enorme diversiteit aan vogelsoorten gecombineerd met prachtige natuur en cultuur. Een topper!

Indische slangenarend

Maandag, 19 november 2018
Vlucht van Schiphol Amsterdam naar Colombo. We werden opgewacht door onze chauffeur en gids voor de komende 3 weken. We rijden naar onze accommodatie voor de komende 2 nachten. Morgen zullen we onze eerste boottrip ervaren in Sri Lanka.

Verblijf in Vaaya Hotel Negombo

Dinsdag, 20 november 2018
Deze ochtend varen we in een privé boot een kleine 2 uur over het Dutch Chanel in Muthurawagala Negombo. Er wordt ons door de bootgids veel verteld over de dieren op het water, omgeving en de vogels in dit gebied. Een leuke start van onze vakantie, lekker rustig op het water in de fraaie natuur van Sri Lanka. We zien verschillende soorten vogels zoals de Ooievaarsbekijsvogel, het Chinees woudaapje, diverse zangvogels, de Witbuikzeearend, diverse apen en een kleine kolonie Grijze pelikanen. Deze laatste zijn erg zeldzaam en is een rode lijst soort. We zien ze van erg dichtbij, en kunnen de prachtig getekende bek zien. In de middag even relaxen van de vlucht en verkennen we de omgeving van het hotel.

Grijze pelikaan

We zijn de enige gasten die avond in het hotel en er wordt voor ons speciaal gekookt, wat een lekker eten hier!

Verblijf in Vaaya Hotel Negombo

Woensdag, 21 november 2018
Vandaag vroeg op, we gaan op pad in het Anawilundawa Bird Santuary. We hebben in Nederland een vogelkenner/ornitholoog geregeld via ons reisbureau om met ons mee te gaan tijdens een mooie wandeling in dit wetland gebied. Het blijkt een student te zijn van de universiteit die dit doet voor hobby en om wat bij te verdienen. Het is een gezellige kerel en weet veel van de vogels en de geluiden die ze maken. We zien tal van zangvogels zoals de Zwartkopwielewaal, Fluiteenden, Paradijsmonarch, Goudrugspecht, Grote rupsvogel en vele meer. Ook zien we een Shikra van dichtbij en zien we de eerste Blauwe pauw die hier in het wild leven.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In de middag rijden we door naar ons volgende verblijf. Het is een soort tentenkamp en worden ontvangen door een reus van een Afrikaan (een hele gezellige!). Voordat we gaan eten lopen we nog een rondje in het gebied en zien we Mangoesten, hagedissen, en worden we verrast door een soort kip wat later de Ceylonhoen blijkt te zijn.

Ceylonhoen

Ondanks dat het veel op kip lijkt toch een prachtige vogelsoort! Even op de buik voor het beste standpunt.

Verblijf in Wilpattu Big Game Safari – Comfort Tent

Donderdag, 22 november 2018
Wat een slechte nacht heben we gehad, de stretcherbedden waren versleten en hingen door tot bijna op de grond. We vertrekken vroeg voor onze eerste safari in het natuurreservaat van Wilpattu. We rijden met een jeep het park in en bij de kassa zien direct een koppel Malabarneushoornvogels zitten. We rijden verder gaan op zoek naar de Lippenbeer, Krokodillen en het Luipaard. We hebben een zeer jonge chauffeur maar enorm enthousiast. Hij stopt overal waar we willen stoppen en geeft ons ruim de tijd om te fotograferen. Hij ziet de eerste Bruine visuil zitten en begint al juichend te wijzen. 2 foto’s en deze vliegt weg…iets te enthousiast naar de uil gewezen denk ik . We rijden door en zien diverse herten soorten en zwijnen. Er rent ook een Jakhals rond maar die wil niet op de foto. We zien veel duifsoorten, en de eerste Indische slangenarend.

Indische slangenarend

Deze is zo gefixeerd op zijn jacht dat hij niet in de gaten heeft dat we 3 meter langs hem geparkeerd hebben. Hij kijkt ons dan ook erg verbaasd aan als hij het in de gaten heeft. We rijden verder en zien bij de waterplassen veel watersoorten. Een Poelruiter en Mongoolse plevier wordt vastgelegd, net zoals een Grote rivierarend en Aziatische Goudplevier. Mooie soorten en stuk voor stuk allemaal nieuw voor me. Langs de weg zien we regelmatig een koppel Kleine groene bijeneters jagen. Tijdens de lunch gaat er één voor ons op de grond zitten. Maar weer even op de buik voor het beste standpunt.

Kleine groene bijeneter

We rijden verder en hebben de hoop op een Lippenbeer of Luipaard opgegeven totdat we een paar jeeps zien staan en de bossen in wijzen. Ja hoor, eindelijk, een Luipaard. Het duurt even voordat we een beetje goed zicht hebben tussen de bomen en maken onze foto’s. Wat een prachtig beest!

Indisch Luipaard

We rijden we verder en uiteindelijk tevreden het park uit. Die middag bezoeken we enkele tempels (Anuradhapura ancient city en Sri Maha Bodhi and the most important stupa’s). Het is druk, het blijkt een feestdag te zijn. Die avond gaan we buiten eten en zien we een blauw bolletje in een struik zitten. Het blijkt een slapende Negenkleurige pitta te zijn. We kunnen het niet goed zien en laten hem maar slapen. Dat gaan we na het eten zelf ook maar doen.

Verblijf in Wilpattu Big Game Safari – Comfort Tent

Vrijdag, 23 november 2018
We laten ons kampement achter en vertrekken naar de welbekende Sigiriya Lionrock. Een 100 meter hoge rots met ruïne met prachtig uitzicht over de regio. Het is een behoorlijke klim en met de hoogtevrees die we beide hebben was het een uitdaging. Het uitzicht is echter wel prachtig en de klim waard! We rijden na dit cultureel uitstapje verder naar ons volgende verblijf. Dit is een prachtig hotel midden in het agrarisch gebied. Het gebied herbergt veel afwisseling in het landschap en er vliegt van alles rond.

Muskaatvink

Blauwe pauwen, Grijze wouw, Orientaalse pieper, Jerdon’s Leeuwerik, Indische ralreiger, Kopersmid, enzv enzv. In de tarwe velden zitten kleine zangers zoals de Graszanger, Grijze Prinia en Roodbuikbuulbuul. Kortom, prachtig. Na een duik in het zwembad worden we ’s avonds verwent met een Sri Lankaanse rijsttafel. Lekkerrr!

Verblijf in Kumbuk Gaha Villa

Zaterdag, 24 november 2018
Deze ochtend een cultureel uitstapje. Het regent en we besluiten om onze fietstocht om te zetten naar een autotocht. We rijden rond in het gebied van Polonnaruwa waar vele ruïnes bezoeken en tempels met gigantische beelden (Ancient town Polonnaruwa). In de namiddag doen we een jeepsafari in het Mineriya National Park. Dit park herbergt de grootste groep Aziatische olifanten ter wereld. Na een uur vast gezeten te hebben in de modder rijden we verder en fotografeer ik een Gekroonde boomgierzwaluw in een boom.

Kopersmid

We zien diverse olifanten maar we zijn niet de enige jeep in het park. Dit lijkt wel de Efteling, wat een drukte! We rijden na het olifanten circus weer terug naar het hotel en maken een wandeling in de omgeving. Prachtig al die vogeltjes, je ziet elke keer weer een nieuwe soort! Deze keer wordt de Smyrna ijsvogel gefotografeerd en zien we een gewone Ijsvogel vliegen. ’s Avonds weer lekker eten.

Verblijf in Kumbuk Gaha Villa

Zondag, 25 november 2018
Cultureel dagje weer vandaag. We gaan naar de Dambulla Rotstempel. Maar eerst rijden we met onze auto even naar de garage want hij wilde deze ochtend niet starten. De grotten en de beelden zijn indrukwekkend en enorm oud, 1ste eeuw voor Christus.

Na dit uitstapje vervolgen we onze weg naar het volgende hotel. Dit blijkt een Honeymoon hotel te zijn in een prachtig bergachtige omgeving. Het is zo mooi dat we de volgende dag bij het hotel te blijven met onze vogelgids, en geven de chauffeur een dagje vrij. We zien hier in deze omgeving Goudvoorhoofbladvogel, diverse barbetsoorten, bergmyna’s, en vele meer. Er is een grote vijver bij het hotel wat een Smyrnaijsvogel aantrekt maar ook de gewone ijsvogel zien we hier. Grote gele kwikstaart en Dayalijster zien we hier dagelijks.

Dayalijster

In de middag valt er veel regen, dus we verblijven op ons terras met koffie en chips.

Verblijf in Hunas Falls

Maandag, 26 november 2018
’s Morgens vertrekken we al vroeg met onze vogelgids de bergen in achter ons hotel. We zien direct 2 Ceylonese vleermuisparkieten zitten, en er vliegt een Pruimkopparkiet rond. Het is één en al gezang van verschillende vogels, prachtig! Grijze koolmees, Bonte dwergtriller, Goudbrauwbuulbuul, Scharlaken menievogel en de Ceylon vliegenvanger hebben we prachtig op de foto.

Een deugniet…

Het wandelen leverde niet alleen vogels op maar ook heel veel bloedzuigers, wat een irritante beestjes! Mijn shirt was volledig doordrenkt met bloed toen ik in een stoel ging zitten. Blijkbaar zat er eentje al een tijdje op mijn rug. Dus volgende keer dat we naar een regenwoud gaan, anti bloedzuiger sokken aan! Na een mooie wandeling door diverse biotopen keren we terug en sluiten we af met een biertje met de vogelgids. Het was een gezellige kerel met veel vogel kennis. Hij gaat terug naar Colombo en zullen hem niet meer zien.

Witbuikdrongo

Die middag rijden we met onze uitgeruste chauffeur naar de tempel van de tand in Kandy. Het is de belangrijkste tempel in Sri Lanka, indrukwekkend stukje bouwkunst. We rijden terug naar het hotel

Verblijf in Hunas Falls

Dinsdag, 27 november 2018
Vandaag pakken we onze koffers om verder te gaan. We gaan een kano toch maken in Kelani Valley om de natuur te bekijken samen met een nieuwe vogelgids, vanaf het water, ten minste dat was wat we dachten. Het blijkt een rafttocht te zijn…Tja, daar ga ik met mijn dure spullen niet inzitten. Ook de rivier was door de regenachtige dagen behoorlijk woest, nieuw plan dus. Ik besluit met onze gids een wandeling te gaan maken. Mijke blijft met haar boek achter bij het verhuur bedrijf. We gaan met een handponton de rivier op een rustig stukje over naar de overkant. We zien daar Ceylon vleermuisparkieten, Witbuikdrongo’s, Ceylongoudborstbuulbuul, Grijze tok, en veel meer.

Ceylon tok

Wat een prachtige omgeving weer. We gaan uiteindelijk terug gaan opzoek naar ons volgende hotel. Deze blijkt hoog op een helling te liggen, onze auto trekt dit niet en we gaan met een toektoek er naar toe. Leuke ervaring! Het hotel is rustig en het eten goed. In de directe omgeving is niet heel veel te zien, alleen blijkt het waterstroompje naast het hotel wat zangvogels te trekken zoals de Gewone Iora en Dikbekfitis.

Verblijf in Forest Edge

Woensdag, 28 november 2018
Vandaag staat er met de nieuwe vogelgids een nieuwe wandeling gepland in het Kitugala Forest. We hebben er zin, al is het weer niet echt mooi. De wandeling begint met een Tickells nivalta, een prachtige vliegenvanger soort. Er is bijna geen licht, maar het dynamisch bereik van de Canon 5D Mark IV is erg goed, dus we persen er toch een plaatje uit.

Tickells niltava

We vervolgen onze weg en lopen heeeeel langzaam door. Onze nieuwe gids is vooral van het luisteren en wachten op beweging. In dit soort bossen foerageren groepen van verschillende vogels samen in de toppen van de bomen. Goed luisteren is dus belangrijk. Wij hebben geen haast, maar hier moeten we wel even aan wennen. Het blijft deze wandeling rustig, maar zien toch 2 endemen zoals de Ceylonese kuifdrongo en de Ceylonvliegenvanger.

Ceylonese kuifdrongo

Onze vogelgids blijkt ook een fotografie hobby te hebben en rent regelmatig vooruit om ons op de foto te zetten. We zien uiteindelijk ook nog een Zwarte buulbuul, De omgeving is prachtig, en we vermaken ons prima. Uiteindelijk terug naar het hotel.

Verblijf in Forest Edge

Donderdag, 29 november 2018
Vandaag vroeg uit de veren, we hebben een lange rit voor de boeg. Wel eentje met prachtige vergezichten in de bergen, door grote velden thee plantages. Onderweg stoppen we regelmatig om even de beentjes te strekken en foto’s te maken van het uitzicht.

Nog een deugniet…

We bezoeken in de middag de botanische tuinen van Nuwara Eliya. Een fraai aangelegd park waarin diverse vogelsoorten bivakkeren zoals de Scharlaken menievogel en Bruine vliegenvanger en vele meer. Ook zitten er diverse apensoorten die af en toe leuk mee werken. We maken een mooie wandeling en rijden vervolgens naar ons hotel in de stad. We bezoeken het oude postkantoor, en maken een wandeling in het stadspark. Hier ontmoeten we Sri Lankanen waar we een praatje mee maken. Er blijkt een mooie diversiteit aan vogels in het park te zitten, en het is ook een trekpleister voor migranten.

Pluchekapboomklever

We maken wat foto’s van de Indische dwergaalscholver, Indiase brilvogel, de endemische Geelpluimbuulbuul, en Bruine klauwier. Ook een Grote gele kwikstaart gaat op de foto en we gaan terug naar het prachtig grote hotel (lees landhuis) aan de rand van de stad. In de tuinen genieten we nog even na en gaan op tijd naar bed.

Verblijf in St. Andrews

Vrijdag, 30 november 2018
Alweer vroeg uit de veren. We gaan al in het donker op weg naar Horton Plains. We zullen hier op 2000mtr hoogte een wandeling maken over de hoogvlakte. De omgeving is prachtig en uiteindelijk komen we uit bij “worlds end”, een bekende plek waar je ca. 1000mtr naar beneden kijkt. Het nemen van selfies is hier niet aan te raden, er zijn er al diverse over de rand gevallen met dodelijke afloop. Een beetje luguber dus, maar wel een gaaf uitzicht! En we zien hier weer een endemische soort, de Ceylonese brilvogel!

Ceylonese brilvogel

Na een foto sessie vervolgen we onze tocht en lopen we verder naar een waterval. Helaas geen statief bij voor lange sluitertijden, dus dan maar vanuit de hand. Dat lukte vrij aardig. We lopen verder, onderweg zien we niet heel veel, maar een Purperstuithoningzuiger sluit de wandeling wel fraai af.

We rijden voldaan terug naar de stad en besluiten die middag nog even in het park een wandeling te maken. Een goede keuze blijkt, we zien weer van alles rond vliegen, en uiteindelijk ook een Indiase – negenkleurige Pitta, eentje waar ik op gehoopt had. Hij zit onder een grote struik in het donker. Ik blijf hier een tijdje zitten en na verloop van tijd begint hij te foerageren. Hij blijft veel in de schaduw en af en toe kan ik een foto maken. Wat een prachtige soort!!

Negenkleurige pitta

Na een tijdje vliegt hij de struik in en gaat in slaaphouding zitten. We worden aangesproken door één van de tuinmannen. Blijkbaar komt hij elk jaar terug op de zelfde plek, onder de zelfde struik. Mocht je zelf op zoek willen gaan, er staat 1 bord in het park met beschreven vogelsoorten, de struik achter dit bord is diegene waar hij elk jaar terug komt. We lopen verder en zien nog een Pluchekapboomklever foerageren, weer zo’n prachtige vogelsoort. Wat een dag! We gaan terug naar het hotel, voldaan van al dit moois.

Verblijf in  St. Andrews

Zaterdag, 1 december 2018
Deze morgen vertrekken we richting Yala. Lange rit weer, maar we stoppen onderweg bij een bekende tempel Sithulpahuwa Hermitage (overigens niet bekend bij de toeristen, alleen bij de lokale bevolking). Met de auto redden we het niet over de zandwegen, dus we regelen een jeep. Mooie tempel, en een prachtig uitzicht over het nationale park. We rijden vervolgens door naar ons hotel waar ik nog even een rondje maak voor de vogels.

Ik fotografeer een Langstaartsnijdervogel, een Spitstaartbronzemannetje en nog een paar andere soorten in de tuin. Tegen de schemering zien we een grote groep vleerhonden overkomen, ook leuk! Even lekker eten en dan hop naar bed, morgenvroeg naar Yala.

Verblijf in Hibiscus Garden Hotel

Zondag, 2 december 2018
Deze ochtend worden we opgehaald door een chauffeur met Jeep, en we gaan de hele dag Yala in. Lunchpakketten gaan mee, we komen niets te kort. Onze chauffeur blijkt een ervaren man te zijn, maar luisteren is niet zijn beste kwaliteit. Gelukkig valt hem op een gegeven moment op dat we ook de vogels graag zien en niet alleen de herten, zwijnen of olifanten.

Smyrna ijsvogel

We zien tijdens de rit een enorm scala aan vogels en zoogdieren. De Jakhals blijft een prachtig gezicht, altijd op jacht. Veel Kleine groene bijeneters maar ook de Blauwstaartbijeneter zijn volop aanwezig. Grote groepen Indische witte ibissen, Indische nimmerzat en Fluiteenden zitten op het water. We zien op de leliebladeren in de verte ook de Waterfazant lopen, echter voor een foto te ver weg.

Helaas, want dit was er eentje van de bucketlist. Om 10.00 uur rijden we terug naar het hotel en we zullen aan het eind van de dag nog een dagdeel in Yala besteden. Ik heb geen zin om aan het zwembad te liggen en zoek op internet een leuke waterrijke plek in de omgeving waar ik met onze chauffeur kan rijden om op zoek te gaan naar de Waterfazant. Op Observado.org vind ik een locatie (Debarawewa Lake) waar zowel de Waterfazant als de Zwarte woudaap is gezien, de 2de van de bucketlist. Dit is de locatie.

Poelruiter

We zien hier ontzettend veel verschillende vogelsoorten zoals de Kopersmid, Bruinkopbaardvogel, Grijze Pelikaan, Waterfazant (winterkleed), Indische slangenhalsvogel, Kleine menievogel, enzv enzv. Een Witnekspecht steelt de show als hij op korte afstand voor ons zit te foerageren.

Witnekspecht

We worden op een gegeven moment door een stel jongens aangehouden en ze vragen of we interesse hebben in de Jungledwerguil. Natuurlijk, wat kost dat . Voor een paar euro lopen we mee en na even zoeken vinden we de 2 vogels. Prachtig!

Jungle dwerguil

Voldaan rijden we om 13.00 uur terug naar het hotel om nog even uit te rusten alvorens we weer naar Yala rijden. Die middag is er wat minder te zien maar een Smyrna ijsvogel laat zich goed zien en ook de Bruinkopbijeneter laat zich zien. Uiteindelijk sluiten we met een mooie zonsondergang de dag af en rijden we terug naar het hotel.

Verblijf in Hibiscus Garden Hotel

Maandag, 3 december 2018
Deze ochtend een nieuwe safari, maar dan door Bundala National Park. Dit park is niet zo bekend, en wordt niet druk bezocht door toeristen, lekker rustig! Het gebied ligt aan de kust en voorziet in verschillende biotopen zoals zoutpannen, vlaktes met struikgewas en water met rietgebieden. Het is een vogelparadijs! Alvorens we echt het park in rijden, is de weg naar de poort al de moeite waard. Vele watervogels zoals Kleine en grote zilverreiger, Indische witte ibis, een Zwarte woudaap in vlucht, Rosse grutto’s, en veel meer.

We zien hier ook een Javaanse Maraboe, eentje op migratie, want hij schijnt hier zeldzaam te zijn. De Bonte ijsvogels duiken met regelmaat het water in. Onze gids/chauffeur blijkt een vogelliefhebber te zijn en stopt bij elk vogeltje en geeft ons de tijd voor de foto’s. Diverse soorten duiven worden gefotografeerd en de Indische scharrelaar steelt de show.

Indische scharrelaar

We rijden op mijn verzoek naar de zoutpannen en fotograferen hier vele steltlopers waaronder de Poelruiter, Mongoolse Plevier, Reuzenstern, Dougalls Stern, en de Kleine vorkstaartplevier, een prachtige soort. Ook hier zien we olifanten lopen, maar de pauwen stelen de show!

Blauwe pauw

De één na de ander steekt zijn veren in de lucht, prachtig! Voldaan rijden we naar terug naar het hotel om even af te stoffen en naar de volgende accommodatie te rijden. Bundala heeft indruk gewekt, hier wil ik terug.

Javaanse Maraboe

Die middag rijden we richting Jansen’s Bungalow nabij Sinharaja’s regenwoud. Dit blijkt een prachtig gelegen landhuis te zijn in een prachtig groene omgeving. We worden hartelijk ontvangen en van lekkere versnaperingen voorzien. We zullen op tijd naar bed gaan, want morgen vroeg vertrekken we naar Sinharaja om bucketlist 4 en 5 te vinden, namelijk de Blauwe kitta, een endemische ekstersoort, en de Serendipdwergooruil, eveneens endemisch en pas recent herondekt en beschreven.

Verblijf in Jansen’s Bungalow

Dinsdag, 4 december 2018
We worden begeleid door één van de vooraf geregelde vogelgidsen maar ook een gids van het park loopt mee. Het regenwoud is donker en stil, we lopen kilometers maar zien en horen weinig, ondanks dat de gidsen hun best doen. De vogels hier foerageren in kleine groepen, en deze moet je maar net aantreffen.

De gids van het park laat ons de roest plek zien van een koppel Ceylonkikkerbek, ze zitten klem in de begroeiing en slapen. Die laten we met rust, en lopen verder. Na uren te hebben gelopen besluiten we om terug te gaan, het is mooi geweest en de bloedzuigers worden vervelend. Net buiten het park zien we een aantal Blauwe kitta’s vliegen, die zetten we even op de foto. Toch nog eentje gelukt.

Blauwe kitta

We lopen verder en we ontmoeten een man die met onze gids spreekt. Later blijkt dat hij een koppel Serendipdwerguilen heeft gevonden en ze voor geld aan ons wil laten zien. We spreken af om 14.00 uur en zoeken de vogels al klauterend op een heuvel op. We zijn niet de enige want de groep van Starling uit België is net weg, en de groep van Birding Breaks komt achter me aan. Big bussiness! De vogels worden echter goed afgeschermd door de lokalen begeleiders, iedereen krijgt de kans om ze te zien. Ze zitten tussen de begroeiing en het licht is knalhard, maar we persen er toch een mooie foto uit. We helpen enkele mensen van de Birding Breaks groep naar beneden, het is spekglad op de heuvel.

Serendipdwergooruil

We lopen nog een eind terug en zien nog enkele Ceylonese babbelaars, een nieuwe endemische soort. We sluiten af bij het hotel. Ik kijk die middag nog even in de directe omgeving van het hotel. In de plantage om het hotel zitten enkele Ceylonese baardvogels, Witbrauwbuulbuul en Witbuikdrongo’s.

Verblijf in Jansen’s Bungalow

Woensdag, 5 december 2018
Deze ochtend rijden we naar de kust voor onze laatste dagen. We verblijven in een redelijk luxe lodge met houten Cabanas op tegen het strand. Het idee is leuk, maar je slaapt maar weinig door de golven die continue op de kust beuken. Je merkt dat dit gedeelte veel meer toeristisch is. De mensen zijn minder aardig, het eten is minder goed, de aandacht is minder, jammer, want we hebben Sri Lanka anders leren kennen.

Strand is niet zo mijn ding, dus ik spreek met onze gids af om morgen nog eens naar Bundala te rijden en vraag of hij een gids daar kan regelen met jeep. Zo gezegd zo gedaan, morgen heel vroeg weg naar Bundala. Deze dag sluiten we aan het strand af. We zien hier voor onze Cabana nog een koppeltje Ceylontokken zitten, erg leuk.

Verblijf in Palm Paradise Cabanas

Donderdag, 6 december 2018
Vroeg op, en op naar Bundala. Onze gids heeft alles geregeld, jeep, chauffeur, en lunchpakket. De gids blijkt weer een goeie te zijn, we zien in Bundala weer erg veel vogels, en we nemen de tijd. Enkele nieuwe soorten die we zien zijn de Ceylonpapegaaiduif, Goudoogtimalia, Goudsnip, Grote griel, Indische griel, en Indische kuifarend.

Goudsnip

Ook een Jacobijnkoekoek laat zich prachtig zien en we zien honderden Roze spreeuwen in groepen door trekken door het gebied. Uiteindelijk fotografeer ook een Waterhaan, een redelijk schuwe soort. Na een mooie ochtend rijden we weer terug naar de Cabanas.

Brahmaanse wouw

Die middag lekker rustig aan, morgen vertrekken we naar het laatste verblijf en maken ons dan gereed voor de nachtvlucht.

Verblijf in Palm Paradise Cabanas

Vrijdag, 7 december 2018
We rijden deze ochtend rustig richting ons laatste hotel. We bezoeken nog even Galle, een stad welke vroeger door de Nederlanders is opgebouwd. We zien hier veel Nederlandse gebouwen zoals de kerk, er liggen ook veel Nederlanders begraven. We kunnen hier onze eigen gids nog wat bij brengen. Op het fort lopen leguanen rond, dat zijn ook erg mooie dieren.

Kleine vorkstaartplevier

We rijden uiteindelijk door naar ons laatste verblijf Villa Talangama. Een bijzonder luxe villa, met butler. Waarom hebben we hier niet langer geboekt?? Het eten is voortreffelijk, de bediening perfect en de kamers zijn prachtig. De villa ligt aan en meer, waar een aantal kolonies vogels in verblijven.

Indische witte ibissen, kleine zilverreigers en lepelaars vliegen af en aan. Op de lelie bladeren lopen Purperkoeten en af en toe zie ik een Chinees woudaapje. Tegen de avond komt de laatste wens uit en kan ik op zeer korte afstand de man Waterfazant in broedkleed fotograferen.

Waterfazant

Wat een afsluiter! Die nacht vliegen we terug naar Nederland, en kijken terug op een prachtige vakantie met veel natuur en cultuur, en lekker eten in een enorm vriendelijk land.

Verblijf in Villa Talangama

Witte Indische ibis

Veel dank aan de reisorganisatie Singha Reizen voor het organiseren van deze fantastische reis!

Een kleine selectie foto’s van deze reis: