Noorwegen 2010 Birdwatching in Tromsø Norway

klik op de foto voor de originele weergave

 

9 juli 2010 – Vandaag is het zover, we staan gepakt en wel, klaar om naar Schiphol te vertrekken om een nieuw avontuur aan te gaan in Tromsø Noorwegen. We rijden zonder files naar Amsterdam en komen veel te vroeg aan op Schiphol. Om de tijd te doden besteden we wat tijd in de winkeltjes waarna we om 10.30 uur naar de terminal lopen om te vertrekken met het vliegtuig. We zijn goed en wel op hoogte en we beginnen alweer met dalen, ten minste zo leek het. Na anderhalf uur vliegen staan we op de Airport in Oslo. We halen onze koffers op en leveren ze weer opnieuw in voor de volgende vlucht die over 2 1/2 zal vertrekken. Na nog een vlucht van anderhalf uur staan we op Airport Tromsø. We zullen de komende week hier verblijven alvorens we doorreizen naar Spitsbergen. We hebben geen auto gehuurd, dus we doen het de komende dagen met de benenwagen.

 

klik op de foto voor de originele weergave

 

Tromsø is een fraai eiland in de fjorden van noord Noorwegen. De stad ligt nagenoeg op 70° noorderbreedte, wat overeenkomt met de geografische breedte van Alaska en Siberië. Het ligt boven de poolcirkel, waardoor tussen eind mei en half juli de middernachtzon is te zien. Van eind november tot half januari heeft de stad te maken met de poolnacht.

 

Het stadscentrum en de luchthaven liggen op het eiland Tromsøya, dat via de 1016 m lange Tromsøbrug, en een tunnel, met het vasteland en met de 1235 m lange Sandnessundbrug met het eiland Kvaløya verbonden is. Voorsteden van Tromsø omvatten onder meer in het oosten Tromsdalen, dat op het vasteland is gelegen, en het oostelijke deel van Kvaløya.

 

Tromsø telt 62.558 inwoners (2005) waarvan ongeveer 50.000 op het centrale eiland wonen. Met een oppervlakte van 2558 km², waarvan 1434 km² op het vasteland en de overige 1124 km² verspreid over meerdere eilanden, is de gemeente Tromsø een van de meest uitgestrekte steden van Europa.

 

Voor ons wordt dit een weekje acclimatiseren en genieten van de natuur. We hebben ons goed voorbereid en thuis contact gelegd met een  natuurgids die hier in de omgeving woont. Zijn naam is Stein O. Nilsen. Stein is lid van een community van natuurgidsen in Noorwegen. Als we in het hotel zijn aangekomen bel ik meteen Stein om een afspraak te maken voor de volgende dag. Het weerbericht gaf aan dat het morgen geen mooi weer zou worden dus dat we het beter een dag later zouden afspreken. Maar tegelijkertijd zei Stein dat we meteen vanavond zouden kunnen gaan, het was immers prachtig weer. Zo gezegd, zo gedaan, even wat eten en om negen uur werden we opgehaald. Stein bleek een hele aardige man met erg veel interesse in de natuur maar ook in fotograferen. Hij had zelf een camera meegenomen, en nam ons mee naar een klein vissersdorp aan het water tussen de bergen. We kunnen hier prachtig de ondergaande zon zien…echt niet, de zon ging helemaal niet onder, dat waren we even vergeten.

 

klik op de foto voor de originele weergave

 

Vervolgens rijden we naar een park midden op het eiland. In het park lag een grote plas met allerlei foeragerende vogels. Stein vertelde over de vogelsoorten die hier broedden, onder andere Roodkeelduikers, Stormmeeuwen en Noordse Sternen. We hoorden de Roodkeelduikers al roepen vanaf de weg, dit was voor mij een nieuwe soort en was erg benieuwd hoe deze vogels hier leven.

 

klik op de foto voor de originele weergave

 

We pakken allebei de camera’s en lopen naar de rand van de vijver. We zien de eerste Roodkeelduikers voor ons neus foerageren. Ze blijken al jongen te hebben en beschermen tegen alles wat in de buurt komt. Tijdens het fotograferen maken we nader kennis en wat de plannen zijn voor de komende afspraak.  Stein vraagt wat ik in ieder geval nog zou willen zien tijdens ons verblijf in Tromsø. Daar hoefde ik niet lang over na te denken (dat had ik thuis al gedaan), dit was namelijk de Kuifduiker! Om één uur ’s nachts maken we onze laatste foto’s en vertrekken terug naar het hotel. We spreken over een dag af om een dag op pad te gaan. We gaan tevreden naar bed, het was een lange dag, maar we hadden het dankzij Stein fraai afgesloten.

 

klik op de foto voor de originele weergave

 

10 juli 2010 – Mijke is al vroeg wakker en het zonnetje schijnt, het weer is ook onvoorspelbaar. Om half tien verlaat ik ook maar mijn bed en we gaan ontbijten. Het ontbijt in het hotel is erg luxe. Zalm, diverse kaassoorten, vers brood, vers fruit, alles wat een mens maar wensen kan. We zijn voornemend om vandaag Tromsø te voet te ontdekken. Ik wil nog even graag terug naar het park om een rondje te doen. We volgen de bergachtige wegen naar boven en komen hijgend boven. We zullen de komende dagen onze conditie moeten verbeteren, want het is een behoorlijk steile tocht. We lopen ronde om de plas en fotograferen opnieuw een aantal baltsende Roodkeelduikers, Stormmeeuwen en vinden een aantal Noordse Sternen.

 

klik op de foto voor de originele weergave

 

Na een paar uur wordt het bewolkt en besluiten om verder te gaan. We moeten nog wat boodschappen doen voor de trip morgen, en willen in de middag nog even naar de meest noordelijk gelegen botanische tuin. We hadden behoorlijk wat kilometers gelopen door het industriegebied van Tromsø totdat het zachtjes begon te regenen. We lopen snel een ronde door de tuin maar het begint te stortregenen. We rennen snel naar het eerste bushokje die we tegenkomen en nemen de bus terug naar het hotel. Het was een actieve dag, dus we belonen ons zelf bij een Aziatisch restaurant in het dorp. Goed eten en betaalbaar, hier zullen we nog vaker terug komen.

 

11 juli 2011 – Vandaag maken we gebruik van het “Early Bird Breakfast”, Stein zou ons al vroeg komen ophalen om ons de omgeving van Tromsø te laten zien. We reden door prachtige gebieden heen, over bergpassen en door de fjorden. We stoppen regelmatig om vogels te spotten. Tijdens het rijden verteld Stein over zijn werk en de trips die zijn community organiseert. Ze hebben een aantal plaatsen waar je bijvoorbeeld de Korhoen en Auerhoen vanuit schuilhut kunt fotograferen. Maar ook Zeearend en Steenarend zijn geen ongewone zaken.

 

klik op de foto voor de originele weergave

 

Tijdens de stops komen we in diverse biotopen waarvan één leek op een toendra gebied. Hier vlogen diverse koppels Kleine Jagers en Regenwulpen. Prachtig, we zagen zelfs een jonge Regenwulp. Ook Eiders, Tureluren, Stormmeeuwen, Noordse Sternen en Bosruiters kwamen we diverse tegen. We nemen de ferry tussen de eilanden en zien onderweg nog een Visotter. Deze was erg schuw en verdween meteen onder water.

 

klik op de foto voor de originele weergave

 

Noorwegen staat natuurlijk ook bekend om zijn vele uilensoorten, wij waren echter al laat in het seizoen en zou het moeilijk zijn om uilen te vinden. Ten tijde van ons verblijf was Stein bezig met een nieuwe trip naar Siberië, dit beloofde veel goeds, en hield me aanbevolen. Toen hij vertelde dat hij een koppeltje Ruigpootuilen in zijn achtertuin hadden gebroed werd ik een klein beetje jaloers, allemaal bijzondere soorten die ik nog nooit had gezien. Maar goed we gaan opzoek naar de Kuifduiker, dit bleek nog een opgave maar we hebben uiteindelijk een koppeltje gevonden. Samen hebben we vele foto’s gemaakt en zagen nog een Tafeleend op het water zitten. Dit bleek hier bijzonder te zijn, want er verscheen een glimlach op het gezicht van Stein. We ruilden even van lens zodat hij wat meer bereik had.

 

klik op de foto voor de originele weergave

 

Voldaan besloten we om terug te gaan naar het hotel. Missie geslaagd! We nemen afscheid van Stein en beloven hem zeker nog een keer terug te komen.

 

Na het avondeten werd het weer mooi weer, dat zul je altijd zien. We besluiten om nog even met de bus naar het park te gaan. Helaas missen we de bus en pakken wederom de benenwagen. Mijke wil graag op tijd terug zijn, want vanavond is het de WK finale waarin Nederland moet spelen. De reis naar boven gaat steeds sneller, we weten de binnendoor weggetjes waardoor het nog maar een kwartier puffen is. Ik wil gebruik maken van het mooie licht, dus we zoeken een steigertje aan de plas op waar we ons neerzetten. We konden hier prachtig de Roodkeelduikers zien met jongen onder de vleugels, maar ook jonge Kuifeenden passeren de lens. Na een uur besluiten we terug te gaan om de laatste minuten van de wedstrijd te zien. We hadden beter in het park kunnen blijven…!

 

klik op de foto voor de originele weergave

 

12 juli 2010 – Weer vroeg op, het weer ziet er goed uit en we besluiten om via de lange brug naar de overkant te gaan, dit gebied heet Tromsdalen. Hier kun je met een kabelbaan de berg op en we hebben ons door Stein laten vertellen dat je hier kans maakt op Morinelplevieren en Sneeuwhoenen. Vanaf de berg hebben we prachtig uitzicht over Tromsø. Ik maak diverse landschapfoto’s, helaas trekt het weer helemaal dicht. Het begint te regenen en het is erg koud. Op sommige delen van de berg ligt nog ijs maar we willen toch naar de top wat een hele klim is. Het weer staat het helaas niet toe en halverwege besluiten we terug te gaan. We zien enkele Morinelplevier vliegen, maar het regent te hard om de camera uit de tas te halen. Eenmaal terug gekomen bij het restaurant van de kabelbaan bestellen we wat drinken. De regen trekt over en we kijken elkaar aan, nog een keer? Ja, we vertrekken weer omhoog. Na een lange klim komen we boven aan. We hebben welgeteld één sneeuwhoen gezien. Het vergezicht maakt veel goed en na een kleine pauze dalen we weer af. We gaan terug naar het hotel om de koffers in te pakken want morgen vertrekken we naar Spitsbergen, maar dat zal ik in een apart verslag schrijven.

 

Wij danken Stein voor zijn enthousiasme en inzet, en hopen dat meer mensen met hem contact zullen opnemen om de natuur en/of vogels in Noorwegen te gaan bekijken. Wij weten zeker dat je niet teleurgesteld zult worden!

 

Contactgegevens Stein O. Nilsen:

stein@tromsofoto.net
Telnr. 0047 – 4733 4524

www.nng.no

Plaats reactie