Florida 2017 – The Sunshine State

In 2017 van 5 t/m 22 november reizen we rond in Florida om deze staat te ontdekken. We hadden onze reis georganiseerd al ruim voordat orkaan Irma in september aan land kwam hier. Tijdens onze rondreis was het overal zichtbaar, met name de Everglades vertoonde veel schade aan de natuur, de afwezigheid van vogels en dieren en de gesloten delen van het park door overstromingen en schade aan gebouwen gaven een andere indruk als dat we van huis uit meekregen. De Keys waren het zwaarst getroffen, het was hier simpelweg gewoon een bende. De normaal zo schuwe Key herten kwamen nu naar je toe gelopen omdat ze bijgevoerd werden. Hun natuurlijk zoete drinkwater in poelen waren overstroomd door zeewater, is hun einde van natuurlijk gedrag in zicht? Toch hebben we ook herstel gezien en zagen we verder landinwaarts de grote groepen vogels waarvan we hadden gehoord en waarin Florida bekend staat. We hebben uiteindelijk een hele mooie reis gehad met een berg aan foto’s van een grote diversiteit aan vogels. Florida is echt de moeite waard om eens te bezoeken, zeker als je van vogels houdt!

Landomschrijving

Florida is een staat in het zuidoosten van Amerika met ca. 21 miljoen inwoners. De grootste stad in Florida is Jacksonville met 778.000 inwoners. Ook Miami behoort tot Florida met ca. 400.000 inwoners. De hoofdstad is Tallahassee met ca. 150.000 inwoners. Er zijn twee internationale vliegvelden, namelijk in Orlando en in Miami. Florida heeft ondanks dat het een vlakke staat is zonder bergachtige gebieden, een enorme diversiteit aan biotopen zoals moerassen, kustgebieden, tropisch woud, mangrove gebieden en open binnen wateren. Bekende natuurgebieden zijn het Nationaal Park The Everglades, Big Cypress Swamp en Audubon Corkscrew Swamp Sanctuary.

Monarch vlinder

Flora

Florida heeft drie nationale parken, namelijk Dry Tortugas National Park, Biscayne National Park, en Everglades National Park. Daarnaast zijn er 28 National Wildlife Refuges, Wildlife gebieden die door de staat gemanaged worden door de United States Fish and Wildlife Service. En daarnaast zijn er nog eens 33 Staatsbossen, 152 Wildlife management gebieden en 154 Staatsparken. In al deze gebieden komen ca. 4000 plantensoorten voor. Ook de diversiteit in bomen is groot, de bekendste zijn de Cypressen. Midden in het Corkscrew Swamp Santuary, gelegen in Zuidwest-Florida en een fantastisch vogelgebied, ligt het oudste moeras cypressenbos van Noord-Amerika, met bomen die meer dan 600 jaar oud zijn en ca. 40 meter hoog.

Fauna

Door de enorme diversiteit aan planten en bomen, met daaraan gerelateerd de insecten, ongewervelden en reptielen, creëert dit een paradijs voor vogels. Er komen ca. 500 vogelsoorten voor in Florida, in het Nationaal Park The Everglades alleen al zo’n 350 soorten. Vogels die hier veelal voorkomen zijn de grote diversiteit aan reigersoorten, Aalscholvers en de ‘Ahinga‘ of Amerikaanse Slangenhalsvogel, Flamingo’s, Ibissen, en de Rode Lepelaar. Deze leven naast de 184 soorten reptielen en amfibieën en 44 soorten slangen die hier voorkomen. Er leven ook veel roofvogels, maar de meest voorkomende is de Visarend. Deze jaagt op vis, en kan overal waar water is gezien worden.

Visarend

Met 600 verschillende vissoorten in Florida is dit een walhalla voor deze vogelsoort. Daarnaast kan ook het statussymbool van Amerika gezien worden namelijk de Amerikaanse Zeearend. Een indrukwekkende zwarte roofvogel met grote gele klauwen, snavel en witte kop. Er zijn ook zeldzame soorten te vinden zoals de Florida Struikgaai, de Slakkenwouw en Zwarte Schaarbek. Aan de kustgebieden wemelt het van de steltlopers en zeldzame pleviersoorten. Naast de vogels staat Florida ook bekend om zijn grote aantallen Alligators, en Spitssnuitkrokodillen. Indrukwekkende dieren welke regelmatig langs het water in de zon liggen. Florida staat ook bekend om zijn grootste aantal Zeekoeien, welke op diverse locaties te zien zijn.

Wasbeer

Klimaat

Er heerst een subtropisch klimaat in Florida, echter kent elke regio zijn eigen klimaat. Op de Keys spreekt men van een tropisch klimaat, maar door zijn ligging staat er altijd een frisse bries. Het zuiden van Florida wordt vaak geteisterd door orkanen in de maanden juni t/m november. Over het algemeen kan gesteld worden dat de bijnaam “Sunshine State” een gegronde reden heeft. Het kan behoorlijk warm worden in Florida. Houdt dus rekening met de keuze van uw kleding.

Algemeen

Florida is bij uitstek “the place to be” voor natuurfotografie. Het fotograferen van watervogels in verschillende settings, vanuit de auto of wandelend door de natuurgebieden. Ook de steden bieden mogelijkheden, zoals de Wasbeer of Holenuil die hier veelvuldig voorkomen. Daarnaast zijn de vogels niet zo heel schuw waardoor de kans op fotograferen op korte afstand toeneemt. In de ochtenden is de kans groot dat je in de zon opwarmende alligators kunt fotograferen, tegelijkertijd vliegen grote groepen reigers en lepelaars over, prachtig toch! Verschillende natuurgebieden zijn voorzien van zogenaamde boardwalks en informatie centra, met voldoende faciliteiten om op zijn tijd een pauze te houden en wat te eten en drinken. Het wegennet in Florida is uitstekend, net zoals de hotels en restaurants, kortom een compleet verhaal.

Manatee

Merrit Island

Wij zijn geland in Orlando en we overnachten in de omgeving van Titusville. De komende twee dagen spenderen we op Merrit Island. Merrit Island is het gebied in de omgeving van Cape Canaveral, waar de Space Shuttle’s worden gelanceerd en waar het Kennedy Space Center is. Na de bouw van dit complex heeft men twee beschermde natuurgebieden aangewezen, namelijk Merritt Island National Wildlife Refuge en Canaveral National Seashore.

Men kan diverse wandelingen maken in het gebied en langs de kust met name naar de vele vogelsoorten die hier voorkomen. Meest bekende en zeldzame soort is hier de endemische Florida Struikgaai, een blauwe gaaisoort die met uitsterven wordt bedreigd maar hier wordt beschermd. Het is ook mogelijk om met de auto een route te rijden, een zogenaamde Wilddrive waarbij je zowel vanuit de auto als daarbuiten kunt fotograferen. Je rijdt door een gevarieerd landschap van mangrove en waterrijke gebieden afgewisseld met bossen en moeras. Naast de natuurgebieden is het mogelijk om de Zeekoeien te fotograferen vanaf een speciaal aangelegd platvorm.

Florida Struikgaai

Vogels en dieren die ik hier onder andere mooi kon fotograferen zijn:
Visarend, Amerikaanse Zeearend, Amerikaanse Torenvalk, Roodkopgier, Zwarte Gier, Groene Reiger, Grote Zilverreiger, Witbuikreiger, Roodhalsreiger, Amerikaanse Blauwe Reiger, Kleine Blauwe Reiger, Mangrovereiger, Kaalkopooievaar, Dikbekfuut, Bruine Pelikaan, Witte Ibis, Anhinga, Blauwe Struikgaai, Geelstuitzanger, Palmzanger, Alligator, Zeekoe.

Ocala National Forest

Een prachtige omgeving van diverse bossen is het Ocala National Forest. Wij verblijven hier in Silver Springs en zullen hier de komende 3 dagen vertoeven. Je kunt hier met een goed navigatie systeem de bossen verkennen waarin veel zangvogels, spechtsoorten en uilen voorkomen. Je rijdt over zandwegen door het gebied dus het is een stoffige boel en een 4×4 auto is wenselijk.

Een uitdaging in deze tijd van het jaar is de zeldzame Kokardespecht welke hier op diverse locaties in kolonies broed. Op ene paar schimmen na hebben we hem niet goed kunnen vastleggen helaas, maar hij moet in het juiste seizoen goed te doen zijn aangezien vogelbeschermers de nestbomen coderen met een witte band om de stam. We zagen hier wel enorm veel zangvogels en uiteindelijke lukte het hier ook om een Gestreepte bosuil te vinden.

Gestreepte bosuil

Wat ook een enorm fraai gebied is, is het Paynes Prairie Preserve State Park. Een prairie-achtige omgeving gecombineerd van bossen en natte vlakten. 

We zien hier veel eendensoorten, bosvogels zoals spechten en zangers zoals de Rode kardinaal en Roodkroonhaan, maar ook rovers zoals de Visarend en Amerikaanse Zeearend. Je kunt hier routes lopen en er zijn verschillende uitkijktorens te bezoeken. Tijdens ons bezoek hier kregen we de tip om ook eens te gaan kijken bij het Sweetwater Wetlands park in Gainesville. Een waterzuiveringsgebied van grote omvang met boardwalkes waar veel watervogels foerageren. We vinden hier diverse eendensoorten, de Amerikaanse roerdomp, Kaalkopooievaar, enzv. Mooie omgeving met informatiecentrum.

Noord Amerikaanse Roerdomp

Mogelijk te fotograferen:
Amerikaanse zeearend, Visarend, diverse zangvogels en spechtsoorten zoals de zeldzame Kokardespecht, Bruinkopboomklever, Zwaluwstaartwouw, Gestreepte bosuil , Limpkin, Kaalkopooievaar, Amerikaanse Roerdomp, Zwarte Ibis, Moerasgors, Roodschouderbuizerd, Anhinga, Amerikaanse meerkoet, Blauwvleugeltaling, en Grote tafeleend.

Amelia Island, Big Talbot Island State park en Little Talbot Island State Park

Op de weg tussen Jacksonville en Amelia Island is een prachtige route (weg A1A van de 105) langs de kust door maritieme bossen, wadden en mangroven. We verbleven een aantal dagen op Amelia Island en reden vanuit hier de naar de verschillende parken. Het is ook de moeite waard om aan de kust op verschillende plekken te kijken, zeker op uitlopers in zee vonden we grote groepen meeuwen, schaarbekken en strandlopers.

In het Ford Clinch State Park broeden een aantal koppels Purpergorzen, zeldzame en kleurrijke vogelsoort. Deze wordt hier beschermd en er zijn informatie voorzieningen waarbij ook voerkorven en waterpartijtjes zijn gemaakt om vogels naar deze locatie te lokken.

Mogelijk te fotograferen:
Visarend, Reigersoorten, Amerikaanse Schaarbek, Bruine pelikanen, Zaagbeksoorten, meeuwsoorten, Anhinga, diverse zangvogelsoorten, Amerikaanse klapekster.

St-Marks National Wildlife Refuge en Honeymoon Island

We verblijven in Wakulla en bezoeken de komende dagen diverse gebieden in deze regio. Het is een beetje uit de standaard route als je Florida bezoekt maar we hebben er geen dag spijt van gehad, wat een prachtige omgeving. We bezoeken hier onder andere de Wakulla Springs, diverse malen het St Marks National Wildlife Refuge en Honeymoon Island State Park.

Monarch vlinder

Honeymoon Island staat bekend om zijn 4 mijl pittoreske stranden en trekt jaarlijks 1 miljoen strandgangers en Wildlife spotters aan. Het staatspark beschermt belangrijke biotopen waaronder kustgebieden, maritieme bossen, zeegrasvelden (voor de Zeekoeien), wadden en mangroven. Hier heeft u toegang tot de Osprey Trail, waarschijnlijk de beste plek ter wereld om de Visarend te zien broeden. Tevens broedt hier ook de Amerikaanse Oehoe en de Amerikaanse Zeearend.

De Pelican Trail, die langs Pelican Cove slingert, evenals de stranden van het park, bieden uitstekende mogelijkheden om vogels te spotten; twee observatiedekken bieden goed zicht bij laag water. Hier vinden we veel steltlopers. Wij hebben hier een halve dag besteedt tijdens onze rit van Wakulla Springs naar Sanibel Island en hier een wandeling gemaakt door dit gebied. Het was eigenlijk te laat in de ochtend voor mooie foto’s maar er was veel te zien. Het St Marks Wildlife Refuge is een groot wetland gebied gecombineerd bossen en slikken.

Je vindt hier bijna alle vogelsoorten die je graag in Florida wil vinden. Daarnaast is hier in bepaalde seizoen de migratie van de Monarchvlinder te zien. Duizenden vlinders passeren hier dagelijks het gebied. De vlinders worden hier geteld en sommige getagd met een sticker. Dit alles vanuit het oogpunt van natuurbescherming.

Monarch vlinder

In dit gebied fotografeer ik diverse steltlopers waaronder de Kleine Geelpootruiter en Grote Geelpootruiter, de Kwak, de Amerikaanse zeearend op het nest, Forsters Stern en vissende Bruine Pelikanen. Ook de Amerikaanse Smient en Pijlstaart hebben we hier vast gelegd.

Kleine geelpootruiter

Mogelijk te fotograferen:
Visarend, Amerikaanse Zeearend, Amerikaanse Torenvalk, Amerikaanse Oehoe, vele zangers en steltlopers zoals Kleine geelpootruiter.

San Carlos Bay “Bunch Beach Preserve” en Sanibel Island

We verblijven een aantal dagen op Sanibel Island. In de ochtend rijden we naar San Carlos Bay waar we op laag water zoeken naar de diverse steltlopers in deze baai. Het is hier mogelijk om veel soorten steltlopers van redelijk dichtbij te fotograferen, het is hier niet druk daar het geen strand is voor toeristen. Dit biedt ons volop kansen om vogels op laag standpunt te fotograferen.

Ik fotografeer hier vanuit zee een badderende Visarend, gaaf! Ook de Amerikaanse strandplevier en Marmergrutto kan ik vanuit het water fotograferen.

Visarend

Echt een leuke stek voor in de vroege ochtend. Op Sanibel Island vinden we een natuurgebied genaamd Ding Darling Refuge. Dit natuurgebied beschikt over de mogelijkheid om met de auto een Wildlife Drive te maken. Het gebied bestaat uit getijde gebieden afgekaderd met mangrove bos. Je hebt hier de kans op grote groepen vogels, zeker zo rond de migratie periode.

Rode lepelaar

’s Avonds kun je met het laatste licht spannende foto’s maken van groepen vogels die binnen vallen om te overnachten. We zijn hier elke avond even om van het laatste licht te genieten. De knots zijn hier volop aanwezig dus anti muggen spul is een vereiste.

Mogelijk te fotograferen:
Visarend, Rode Lepelaar, Witte Ibis, Mangrove Reiger, Blauwvleugeltaling, Witbuikreiger, Bandijsvogel, Witte Pelikaan, alle reigersoorten, Kleine Grijze Snip, Amerikaanse Strandplevier, Dwergplevier, Dikbekplevier, Kleinste Strandloper, Willet.

Audubon Corkscrew Swamp Sanctuary

Audubon Corkscrew Swamp Sanctuary bestaat uit Cypressen gecombineerd met moeras en open water. Er is hier een bezoekerscentrum gesitueerd van waaruit je via Boardwalks routes kunt lopen door het gebied. In het bezoekerscentrum worden waarnemingen geregistreerd en gedeeld met de bezoekers.

Het waterleven is hier weelderig, je vindt hier veel bloemen en planten in het moeras, en bijvoorbeeld ook de boomkikkers op de rietbladeren. De diversiteit in biotopen zorgt voor veel verschillende vogelsoorten. Van spechten tot Kaalkopooievaars, vliegenvangers tot aan reigers, boomkikkers en libellen, hier ben je zo een dag kwijt aan het fotograferen van vogels, planten en dieren. Tijdens de migratie wordt er op enkele locaties gevoerd waardoor veel trekvogels aangetrokken worden zoals bijvoorbeeld de zeldzame Purpergors.

Purpergors

Dit is tevens één van de weinige locaties waar de Kaalkopooievaar broedt. Wij hebben hier een hele dag rond gezworven en konden ons goed vermaken, een aanrader!

Boomkikker

Mogelijk te fotograferen:
Libellen, Boomkikkers, Alligator, slangen, Wasbeer, Kleine Blauwe reiger, Grote Zilverreiger, Roodschouderbuizerd, Haarspecht, Donsspecht, Noord Amerikaanse Helmspecht, Roodbuikspecht, Grote Kuiftiran, Californische Winterkoning, Purpergors, Katvogel, Rode Kardinaal, Kaalkopooievaar.

Marco Island

Marco Island is een mooie kustomgeving waar zelfs op diverse locaties Holenuiltjes en de Amerikaanse Zeearend tussen de huizen broedt. We gaan hier naar toe vanwege de kustvogels. De baai tussen de zee en de stad is een getijde gebied waar veel leven is en de gemiddelde toerist blijft op het centrale gedeelte van het strand waardoor het hier redelijk rustig is.

Holenuil

We maken hier een wat langere wandeling en komen onderweg veel steltlopers tegen zoals de Dwergplevier, Dikbekplevier en Amerikaanse strandplevier. Er vliegen sternen rond en af en toe is het mogelijk een Fregatvogel te fotograferen. Nabij de parkeerplaats broedt de Visarend welke via een uitkijktoren op ooghoogte te fotograferen is.

Mogelijk te fotograferen:
Visarend, Amerikaanse Fregatvogel, Witte Ibis, Witbuikreiger, Bruine Pelikaan, Witte Pelikaan, alle reigersoorten, Kleine Grijze Snip, Amerikaanse Strandplevier, Dwergplevier, Dikbekplevier, Kleinste Strandloper, Willet.

Everglades National Park

Het Nationale Park is enorm groot en heeft verschillende mogelijkheden qua wandelingen en Wilddrives. Wij verblijven midden in het park en rijden hier rond en bezoeken alles locaties welke open zijn. Door de orkaan is veel van het gebied overstroomd en gesloten om weer hersteld te worden. Erg jammer, maar goed, we zien voldoende om ons te vermaken.

De diverse biotopen staan garant voor een diversiteit aan onderwerpen. In de Everglades is kans op de Alligator groot en we zullen ook op zoek gaan naar de Spitssnuitkrokodil.

Spitssnuitkrokodil

Op een enkele plek is het de moeite waard om te zoeken naar de zeldzame Slakkenwouw, een bijzondere roofvogel welke jaagt op de Appelslak. We zien deze vliegen maar is door het harde licht niet meer te fotograferen. Ook de Amerikaanse zeearend jaagt hier, dit blijft toch een adembenemende soort. We zien op diverse parkeerplaatsen Herderplevieren foerageren.

Mogelijk te fotograferen:
Visarend, Amerikaanse Zeearend, Witte Ibis, alle reigersoorten, Bandijsvogel, Purperkoet, Limpkin, Rode Lepelaar, Kaalkopooievaar, Vorkstaarttiran, Roodkopgier, Zwarte Gier, Anhinga, vele soorten zangers, Spitsnuitkrokodil, Alligator, Wasbeer, Zeekoe.

Florida Keys

Na de Everglades hebben we nog een paar dagen op de Keys besteed. De eilanden waren zwaar beschadigd door de orkaan, overal lagen wasmachines en koelkasten en enorm veel afval. De staat heeft nog veel inzet en tijd nodig om dit te herstellen.

Wij konden hier maar weinig vogels vinden en gebruiken de tijd om wat rond te struinen in de stad Key West. Op het ford zijn nog enkele leguanen te zien, wat een mooie reptielen!

We sluiten hier de reis af en vliegen terug naar Nederland.