Falklands 2016

29 Oktober 2016

We worden wakker in ons hotel met uitkijk op de boot waar we vanmiddag mee vertrekken (de middelste) – SPANNEND! We hebben gisteravond de auto ingeleverd en besluiten vandaag Puerto Madryn te voet te verkennen. Het is weekend de Argentijnen zijn op pad, het is zonnig, mensen liggen op het strand zitten met z’n allen aan de Mate (thee) – een levendige boel.

De middelste is waarop wij zullen reizen

Dit is het Scheveningen van Argentinië. Wij maken een fikse wandeling – naar Punta Cuevas bivak plek van de eerste Welshman in Argentinië. Onderweg proberen we mede reizigers te spotten… ojee als die maar niet meegaan, o dat zijn zeker mensen voor de boot, gezellig, etc, etc. Nog even wat boodschappen, laatste mail en app-jes sturen en ontvangen en dan sluiten we ons zelf af 3 weken helemaal niets geen internet. Met koffers en al verwachten ze ons bij de MV Orthelius om vier uur.

Inschepen

Meteen herken ik de crew, gister bij het eten heb ik met ze in de rij gestaan om af te rekenen in het restaurant. De douane doet een beetje lastig, de mobiele scanner wordt er bijgehaald alles moet er door heen. Op het schip blijkt dat we een upgrade hebben gehad, nu maar hopen dat het weer niet te slecht wordt, want dan zit je op de hogere verdiepingen niet zo prettig met iets meer schommeling.

we vertrekken bij avondrood

 

31 oktober – dag 2 op de boot

8:00     GPS: 44°44.6’ S/ 063°36.2’W
Weer: 16°C, NW wind, kracht 4

Zuidelijke reuzenstormvogel – Southern Giant Petrel

We starten al direct met een hele dag op zee. En hier is het prima weer voor, we volgen wat lezingen, lezen een boekje op het zonnig dek, spotten wat vogels, proberen al het lekkers wat uit de keuken komt, gaan kletsen aan de bar bij Charlotte en voor je het weet is de dag voorbij, beginnen we zeebenen te krijgen en is de reis echt begonnen.

1 november – dag 3 op de boot

 8:00     GPS: 49°18.1’ S/ 061°49.0’W
 Weer: 11°C, bewolkt, ZW wind, kracht 6

Dunbekprion – Slender-billed Prion

De Oceaan is ons goed gezind, we hebben een rustige oversteek. Vandaag veel uitleg over de Zodiac, omgang en afstand tot de dieren, uitdelen van laarzen en reddingsvesten voor op de Zodiacs. Laat in de middag krijgen we weer land in zicht de Falklands of door de Argentijnen ook wel Malvinas genoemd. De kapitein verzorgt een schip cruise bij Steeple Jason langs een grote kolonie Wenkbrauwalbatrossen. Ik leer op de boot Rob kennen, een enorm fanatieke vogelaar en fotograaf. Hij benoemt de stipjes aan de horizon, en geeft zelfs de leeftijden mee. Het blijkt dat ik van hem ontzettend veel zal leren deze reis!

Steeple Jason Island – kolonie Wenkbrauwalbatrossen

De Falklandeilanden zijn vooral bekend geworden vanwege de oorlog tussen Engeland en Argentinië. De eilanden zijn schaars bewoond. Buiten de hoofdstad Stanley wonen bijna uitsluitend schapenboeren. Er lopen in totaal dan ook ruim een half miljoen schapen rond. De Falklandeilanden behoren tot Groot Brittannië. Stanley is de hoofdstad en fungeert tevens als administratief centrum voor de Zuid-Atlantische eilanden Ascension, St. Helena, Trinstan da Cunha en South Georgia. Om de eilanden te mogen bezoeken, heb je een geldig paspoort nodig.

Falklandcaracara – Straited Caracara
Gentoo penguins

De Falklandeilanden hebben een veel gematigder klimaat dan de ligging van de eilandengroep doet vermoeden. In de winter komen de temperaturen nauwelijks beneden het vriespunt en ’s zomers kan het aangenaam warm zijn met temperaturen rond de 20°C. Door de geïsoleerde ligging, het milde klimaat en de voedselrijke wateren rondom, heeft zich op de Falklandeilanden een zeer rijke en gevarieerde fauna kunnen ontwikkelen. Maar liefst 5 pinguïn soorten komen hier voor: Magelhaen-, Ezels-, Rots-, Macaroni- en Koningspinguïns. Meer dan 70 broedvogels waaronder:  Wenkbrauwalbatrossen, Falklandcaracara’s, Roodrugbuizerts, Kalkoengieren. Verder zijn op en rond de meeste eilanden zuidelijke zeeolifanten, pelsrobben, dolfijnen en walvissen te vinden.

2 november – dag 4 op de boot

8:00     GPS: 51°18.3’ S/ 060°33.5’W
Weer: 10°C, blauwe lucht, N wind, kracht 6

Cobbs winterkoning – Cobbs Wren

In de ochtend hebben we een landing op Carcass, hier maken we kennis met het wildflife van de Falklands en de bijzondere vogelsoorten zoals de Austral Trush en de Cobb’s Wren. We worden uitgenodigd om voordat we terug aan boord gaan een bezoek te brengen bij Rob McGill de eigenaar van het eiland hij verwelkomt ons met een tafel vol koekjes en cakejes. Na ongeveer 2 en een halfuur worden we weer verwacht bij de zodiacs om terug te keren naar het schip. Wat een prachtige locatie! De bloemen velden en het warme weer brengen ons in verwarring, we gingen toch naar de Zuidpool??

Carcass-Island
Carcass-Island

Op het schip staat alweer een uitgebreide lunchbuffet voor ons klaar. Het is de bedoeling om later vandaag nog een landing te hebben op Saunders eiland, op de voor sommige bekende plek de Neck. Het begint echter dicht te trekken de wind begint toe te nemen en het zal nog spannend worden of we aan land kunnen komen. Na een tijdje komt dan gelukkig toch de oproep ze gaan proberen om iedereen aan land te brengen, er wordt gewaarschuwd voor nat worden en een natte landing. Maar wat is een beetje nat worden als je daarna oog in oog zit met de  Albatrossen, en de verschillende Pinguïn soorten. Wat een top locatie, zeker als de mist een beetje op trekt en de zonnestralen doorkomen. We maken hier enorm veel foto’s, zie de impressie hieronder.

Saunders Island
Saunders-Island
Saunders Island

3 november – dag 5 op de boot

8:00     GPS: 51°41.3’ S/ 057°50.7’W
Weer: 11°C, licht bewolkt, NW wind, kracht 5

Falklands Stanley

Vandaag gaan we naar Stanley – hoofdstad van de Falklands. Na de paspoortcontrole worden we met de Zodiacs aan land gebracht, iedereen krijgt ongeveer 2,5 uur de tijd in het stadje, iedereen gaat zijn eigen weg, wij slenteren wat rond in het stadje – opzoek naar leuke souvenirs (niet gevonden) en bezoeken de beroemde kerk. Al vrij snel besluiten we om terug te gaan naar de boot, onderweg vermaakt een dolfijn ons door wat te spelen in de golven achter de Zodiac.

Na de lunch gaan we verder, we vertrekken weer naar de open zee, op weg naar South Georgia er worden diverse lezingen gehouden, maar daar gaan we niet naar toe het is zo’n mooi weer, we blijven lekker aan dek in de zon zitten en proberen de vogels uit deze omgeving te herkennen.