Cyprus, eiland van Aphrodite, parel van de middellandse zee, mooie stranden, gastvrije en vriendelijke bevolking, lekker eten, cultuur en natuur, veel vogels – in september blijkt niet zo heel veel -, idyllische bergdorpjes en 340 dagen zon per jaar. Kortom een super vakantiebestemming. Daarnaast kun je hier een aantal leuke endemische vogelsoorten vinden, de vraag is of dit ook gaat lukken in deze warme omstandigheden na het broedseizoen. Ter voorbereiding hebben het boek “Finding Birds in Southern Cyprus” van Dave Gosney meegenomen. Hierin staan diverse interessante locaties die we kunnen aandoen om de endemen te vinden. Op de wensenlijst staan in ieder geval de Eleonora’s Valk, Cyprustapuit, Cyprus Kruisbek en Cyprusgrasmus. Deze laatste staat bovenaan!
De Greenline; de grens die Cyprus verdeeld in een Turks en een Grieks deel bestaat nog steeds en wij bezoeken deze vakantie alleen het Griekse deel met, enkele keer per ongeluk een paar meter het Turkse deel. De komende dagen bezoeken we alle delen van zuid Cyprus tijdens onze met Isropa samengestelde relaxte Fly-drive: West-Cyprus, Zuid-Cyprus, Troödosgebergte, Midden-Cyprus en Zuid-Nicosia. Het is weer eens tijd voor een rustige rondreis min of meer gedwongen doordat de temperatuur toch nog wel wat hoog is eind september. Voor de vogels is het min of meer de rustige periode, misschien dat we wat migratie van de Wespendieven gaan zien.
De reis start midden in de nacht en na een vlucht van 4 uur komen we vroeg in de ochtend aan op Paphos Airport. Op zoek naar de hostess en autoverhuur voor het ophalen van onze auto. Een paar rondjes over de parkeerplaats, links rijden is echt even wat anders! Klaar om naar onze eerste bestemming te gaan – Leonidas Village in Goudi bij het Akamas schiereiland. Na een kilometer over de snelweg blijkt dat het raam aan de passagierskant los zit dan wel er bijna uitvalt – direct omgedraaid naar de autoverhuur en na wat overleg een andere auto meegekregen. De komende drie nachten verblijven we in deze regio, op onderzoek in het rustige nog niet zo toeristisch Akamas gebied, we gaan naar het schildpaddenstrand, lopen de Avakas kloof, bezoeken een van de Aphrodite punten, zwemmen in zee, gaan op zoek naar waterreservoirs (foto) met hopelijk ook wat vogels (zal nog zwaar worden om die te vinden blijkt al snel), eten en drinken lekker op het strand onze fruitcocktail en rusten vooral lekker uit bij onze kleine “prive” accommodatie.
Tijdens onze wandelingen rondom de baden van Aphrodite zien we al snel onze eerste glimp van de Cyprustapuit. Het rode onderlichaam in combinatie met het zwarte/ bruine bovenlijf vallen op, fraaie vogelsoort!
In de omgeving van Polis en Akamas is er voornamelijk agrarisch gebied te vinden. Interessante vogelgebieden waren de omgeving van de baden van Aphrodite, en de omgeving tussen Leonidas en Polis waar een kleine rivier stroomt wat veel vogels aantrekt. Na 3 nachten laten we Leonidas achter ons en trekken we het Troödosgebergte in. Een mooie route met prachtige vergezichten door het bergachtige landschap.
We rijden door verschillende bergdorpjes bekend om de kersen, druiven en wijnen. Het is hier gewoonweg koud, we rijden zelfs door een bui regen heen. We verblijven in Kalapanayiotis waar bijna elk huisje in het dorp wordt verhuurd aan toeristen. We zitten boven in het dorp en hebben vanaf ons terras een mooi uitzicht. We zullen hier diverse wandelingen gaan maken, voornamelijk door de naaldbossen bij Mount Olympus waar we al snel een waterkraan met reservoir (foto) vonden waarde Cyprusversie van de Kruisbek zich ophield.
We bezoeken ook de Kaledonia waterval welke beschreven staat als dé mooiste waterval van Cyprus.
In de naaldbossen vinden we de Cyprus ondersoort van de Boomkruiper. Hij is lastig vast te leggen, continue tegenlicht en hoog in de bomen.
Ook zien we af en toe een glimp van een Zwarte mees welke eveneens een ondersoort op Cyprus is.
We besteden echter elke dag een uurtje bij de Kruisbekken. Totaal niet schuw als je lekker op de grond blijft zitten.
Na een paar dagen rijden we weer door naar de hoofdstad van Cyprus, Nicosia. We verblijven hier in het Holiday-Inn hotel. We verkennen in de middag de stad welke eigenlijk niet heel erg indrukwekkend over kwam. De grens met het Turkse deel midden door de stad was goed zichtbaar door het prikkeldraad, zandzakken en VN soldaten, erg apart om dit zo midden in een modern stad te zien. De volgende ochtend vertrekken we alweer snel naar het volgende adres, Protaras. Dit is een echt strandvakantie adres voor de Engelse toerist. We verblijven in het hotel Chrystalla en het doet ons denken aan onze jeugd “zuip” vakanties in Lorett de Mar en Salou in Spanje. Dit is wel even 180 graden om ten opzichte van de eerste dagen, wat een hoop volk! De omgeving is gelukkig wat minder toeristisch en we bezoeken hier komende dagen regelmatig Kaap Greko (foto).
We zien hier in de ochtend regelmatig groepjes jonge Wespendieven op cirkelen om naar het zuiden te trekken. Ook vinden we hier diverse Brilgrasmussen in de struiken en ijsvogels op de rotsige kust. Ze jagen hier op vis in de rustige baaitjes. We bezoeken ook het zoutmeer Larnaca en een waterreservoir met koperwinning geschiedenis. We zien hier tussen de struiken door een Aziatische Steenpatrijs zitten, erg mooi licht er op, gaaf!
De randen van het reservoir (foto) zijn erg fraai gekleurd. Het enige wat ik afgelopen dagen nog niet heb kunnen zien is de Cyprusgrasmus, ondanks dat we al voldoende kustlijnen afgestroopt hebben begint er toch enige zorg te ontwikkelen.
Na een paar dagen vertrekken we uit het toeristische roodhuid gebied en rijden we naar Skarinou. Van hieruit bezoeken we de 2de grootste stad Limassol. Daarnaast bezoeken we ook de zoutvlakte en racen we over de Ladiesmile wat een uitloper van deze vlakte is. Op zoek naar vogels hier, het valt enorm tegen. De beschreven flamingo’s op de zoutvlakte zitten erg ver weg en door de hitte zien we niet veel meer als een roze wazige vlek. Balen, maar goed misschien ontdekken we nog iets anders leuks. Tijdens onze ritjes ontdekken we nabij de Ladiesmile een nat gedeelte wat zich goed leende voor de steltlopers. We konden hier ondanks de hitte nog redelijkerwijs een Bonte strandloper fotograferen.
We ontdekken tijdens de diverse autoritjes het Kourion museum (f0t0), een eeuwen oude stad welke als buiten bezienswaardigheid te bezoeken is. Tijdens een wandeling hier ontdekken we een Eleonora’s valk jagend langs de kliffen van de kust, gaaf!
Hij gaat echter zo snel dat een foto maken niet lukte. Volgens het boek van Dave Gosney zou een eind verderop de zogenaamde Kensington kliffen moeten zijn. Deze vonden we aan het eind van de dag, en gelukkig maar want het ligt hadden we nu net in de rug. We vonden hier een kolonie Eleonora’s valken welke af en toe wat dichterbij voorbij sjeesden.
Wat een snelheid, en wat gaaf! Zowel de lichte als donkere vorm vloog hier. We besloten om hier een paar avonden terug te gaan om te trachten deze vogels fatsoenlijk op de foto te krijgen. We zagen hier ook een Vale gier vliegen welke redelijk zeldzaam zijn op Cyprus. Ver weg voor een foto, maar toch, we hadden hem genoteerd.
Na een paar dagen rijden we door naar onze laatste bestemming Paphos. Hier boekten we een All-inclusive hotel Athena welke een luxe uitstraling had. Lekker aan het strand, niet te veel meer rijden, en af en toe in de ochtend op zoek naar de toch wel moeilijk vindbare Cyprusgrasmus. We bezoeken langs de kustlijn diverse parkeerhavens waar we de struiken afzoeken. We zien hier ook de geboorterots van Aphrodite (foto), welke een trekpleister is voor vele toeristen.
En uiteindelijk vinden we ook een gebied waar de Cyprusgrasmus zich laat zien. Op de één na laatste dag voor vertrek kunnen we deze vogel fotograferen en uiteindelijk tevreden naar huis gaan.