Argentina – Valdes 2016

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2010; Na terugkomst vanuit Spitsbergen weten we het zeker, de Zuidpool moeten we ook zeker gaan doen! December 2015 besluiten we na veel onderzoek en rekenwerk dat we niet langer wachten, we gaan het gewoon doen! 23 oktober 2016 is het dan eindelijk zover, we vertrekken naar Buenos Aires Argentinië om onze reis te beginnen naar het einde van de wereld.

We hebben een nachtvlucht, het vliegtuig vertrekt vanaf Amsterdam en 14 uur, 11.500 km later op 24 oktober 2016 staan we in Buenos Aires de hoofdstad van Argentinië met 3 miljoen inwoners. Een beetje opfrissen, geldautomaat zoeken en een eerste kennismaking met Buenos Aires.

Monniksparkieten

Deze middag staat een fietstocht gepland door Buenos Aires, leuk om zo vertrouwd te worden met deze wereldstad. We krijgen een privé fietstour van Mariano door het zuiden, we starten bij Plaza San Martin, 50 meter van ons hotel. We gaan verder naar Puerto Madero de vernieuwde hippe havenwijk, La Boca de kleurrijkste wijk van Buenos Aires wereldberoemd vanwege de voetbalclub met oud ster speler Maradonna, San Telmo een van de oudste wijken van de stad en we sluiten af op Playa de Mayo voor het roze paleis bekend van de dwaze moeders die elke donderdag samenkomen om te protesteren. Na een simpele avondmaaltijd zijn we helemaal op en gaan heerlijk op tijd naar bed, sinds lange tijd weer eens zonder wekker….

25 en 26 oktober 2016

Vandaag en morgen hebben we niets op de planning, het is niet zo’n mooi weer op ons gemak gaan we de stad verder verkennen. Lopend gaan we richting Puerto Madero met daarachter hét park van de stad Reserva Ecologica, een bijzondere plek midden in de drukke stad met heel veel vogels zeggen ze….

Dikbekfuut
Bosral – Woodrail

Door het weer komen we tot 2 keer toe aan een gesloten poort, de mensen die heel vroeg waren zijn binnen, maar als je niet binnen bent kom je er ook niet meer in heel erg spijtig. Dan toch maar op de culturele tour, er zijn zoveel plaza’s, bijzondere gebouwen en parken. Op zoek naar Recoleta een luxe wijk met heel veel ambassades en de beroemde begraafplaats met heel veel Argentijnse grootheden, voor ons is Eva Perón (Evita) de meest bekende.

Het plein voor de begraafplaats wordt net zoals meerder pleinen in de stad opgevuld door de Ficus macrophylla een enorme boom met een reikwijdte van wel 50 meter.

 Het roze presidentiële paleis bij Plaza de Mayo proberen we te bezoeken, ook dat gaat niet lukken er zijn diverse  protestacties, waarvoor wordt ons niet duidelijk, maar hermetisch afgesloten wordt dit deel van de stad er wel voor. Plaza de Mayo maakt zijn naam waar het plein van feesten met elkaar en ook zeker protesteren met elkaar. Te voet gaan we nog wat parken af o.a. de japanse tuin, de botanische tuin en de bossen van Palermo in Palermo de groene trendy woonwijk. Ook lopen we door het park van de Universiteit, hier zitten behoorlijk wat vogels!

Monniksparkiet

We mogen natuurlijk niet vergeten dat Buenos Aires de stad van de TANGO is, daarvoor hadden we een tango les kunnen doen, leuk, maar hier was niet iedereen even positief over. Dus hebben we maar besloten om naar een Tangoshow te gaan. De reisorganisatie heeft deze geregeld bij Esquina Carlos Gardel – Carlos Gardel was een belangrijk persoon in de geschiedenis van de Argentijnse Tango en in deze zaal groot geworden.  Het theater, orkest en de dansers nemen ons terug in de tijd en laten ons het ontstaan en verloop van de tango zien.
Na een paar dagen Buenos Aires is het morgen vroeg dag om verder te gaan, we hebben leuke dagen gehad zijn langzaam in de vakantiestemming gekomen en kunnen iedereen Buenos Aires aanraden. We bezoeken 1 avond de haven waar je lekker kunt eten, en waar ook een kleine skyline is die je ’s avonds mooi kunt fotograferen met lage sluitertijden.

Haven van Buenos Aires

 27 oktober 2016

Om 5 uur vertrekt ons vliegtuig naar Trelew, daar kunnen we onze auto ophalen, we hebben een kleine chevrolet geregeld, hij voldoet net. Na de vele waarschuwingen voor het rijden op de gravelwegen kunnen we vertrekken,  over een paar uurtjes zijn we in Peninsula Valdés.

Over de snelweg maken we kennis met de weidsheid  en eenzaamheid van Patagonië. Ons hotel ligt op Peninsula Valdés – Hotel Las Restingas in Puerto Piramides met uitzicht op een baai met mogelijk springende zuidkapers. Na betaling van de entree voor dit schiereiland met kilometerslange ongerepte natuur en stilte komen we onze eerste Guanaco’s en zeer “zeldzame” vogels tegen.

Het is super mooi weer en heeft helemaal niet de kou die we hadden verwacht, in ons t-shirt gaan we op het terras bij ons hotel genieten van een lekkere lunch en het mooie weer.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

28 oktober 2016

We openen het gordijn op de kamer en ja hoor er springt daadwerkelijk op dat moment een grote zuidkaper omhoog. Dit wordt een goede dag, we willen alles wat hier aan dieren te spotten is vandaag spotten.

Het is nog steeds zonnig weer, de wind maakt het ons alleen af en toe een beetje lastig. Peninsula Valdés – het schiereiland is 3700 km2, 97 km breed en 63 km lang het heeft 1 dorpje Puerto piramides, wat overstelpt wordt met toeristen in het walvis seizoen, hiervandaan vertrekken de boten voor tripjes naar de walvissen. Of we dit gaan doen weten we nog niet, vanuit ons hotel zien we goed hoe de toeristen in bootjes worden gepropt, toch niet echt aantrekkelijk. De meeste mensen komen er wel super enthousiast vanaf! Zoals gezegd we gaan vandaag alle andere dieren spotten en het hele schiereiland verkennen. Het is zo ontzettend weids, eigenlijk zelfs een heel saai landschap, km ’s rijden zonder iets. We maken regelmatig een tussenstop om vogels, zorro’s (vossen), rhea’s (struisvogels), armadillo’s (gordeldieren), natuur hot spots enorme zoutvlaktes bij Punta Delgada, stranden vol met zeehonden, zeeleeuwen en zeeolifanten te bekijken. Het meeste is goed afgezet, helaas kun je niet echt dichtbij komen. Als we een halve dag op weg zijn, komen we erachter dat het echt enorm verlaten is, ook op de “hot spots” is niets te krijgen en wij zijn weer eens op ons best voorbereid! Dit is ook onze eerste plek om pinguïns in het wild te zien – de Magelhaenpinguïn – wat zijn ze leuk! Springend, zwemmend, rustend en broedend in hun hol waar ze goed verstopt en afgeschermd zitten.

Aan het eind van de dag bereiken we Punta Norte – de plek om in maart – april de orka’s te zien jagen op de jonge zeeleeuwen, hiervoor zijn we dus te vroeg, maar het is hier schitterend bijzondere vogelsoorten en…..  er is iets te eten en drinken.

29 oktober 2016

Gisteravond hebben we in de schemer nog een héél bijzonder plekje ontdekt Punta Pardelas een baai bij ons hotel in de buurt. Een echte top 10 belevenis in onze ogen. Het is een baai die met laag water ruimte geeft om een flinke wandeling te maken en bij hoog water staat het water diep genoeg om de enorme zuidkaper hier op een paar meter afstand voorbij te zien zwemmen, het is er stil, weinig mensen komen hier.

Het klappen en  spuiten van de walvissen galmt over de baai heen. We hebben allerlei plannen voor vandaag, we moeten in elk geval naar Puerto Madryn voor ons volgende hotel, alle ander plannen vergeten we als we besluiten om terug te gaan naar Punta Pardelas – hier hebben we uren gezeten om de zuidkaper te observeren en te genieten van de rust.

Naam: Zuidkaper (Eubalaena australis)
Lengte: 15 meter.
Gewicht: 80 – 100 ton
Verspreidingsgebied: Zuidelijke subtropische tot sub-Antarctische wateren.
Beschermingsstatus: Niet bedreigd.
Dieet: Roeipootkreeftjes en krill.
Uiterlijk: Donkergrijs of zwart, soms met witte vlekken op de onderzijde.

 Voeding: Zuidkapers zijn baleinwalvissen. Ze slurpen grote hoeveelheden water naar binnen en persen het weer naar buiten langs specialistische hoornen platen in hun mond, de ‘baleinen’. Het krill, kleine garnaalachtige diertjes, wordt tegengehouden door de baleinen en vervolgens ingeslikt. Zuidkapers zwemmen door de wolken van krill met hun mond open en eten zo het krill uit het water.
Sociaal: Zuidkapers zijn heel nieuwsgierig populaire toeristische attractie, ze zijn zeer nieuwsgierig en komen soms heel dichtbij. Het zijn de meest zichtbare walvissen samen met de Bultrug. Met het Breachen (uit het water springen en dan bommetje), spy – hoppen en zeilen laten ze zich goed zien en zijn ze bezig met hun favoriete bezigheid. Ze spelen ook met dolfijnen en Bultruggen.

 Sneldheid: Zuidkapers zwemmen traag, met een gemiddelde snelheid van zo’n 5 km per uur.
Voortplanting: Vrouwelijke Zuidkapers zijn geslachtsrijp rond de 9 jaar. Ze werpen elke 3 tot 4 jaar. Het paarseizoen loopt van midden juli tot augustus. Het vrouwtje wordt dan omringd door amoureuze mannetjes. Ze zal zich op haar rug rollen om haar genitaliën buiten bereik van de mannetjes te houden tot ze klaar is om te paren. De paring is niet altijd succesvol, de penis van het mannetjesdier kan wel 3.5 meter lang zijn. Hoewel de mannetjes niet echt vechten duwen en trekken ze wel om toegang te krijgen tot het vrouwtje. Als ze klaar is om te paren zal het vrouwtje soms meerdere mannetjes toegang geven. De mannetjes produceren wel bijna 4 liter sperma – genoeg om dat van de voorgangers weg te spoelen. De zwangerschap zal een volledig jaar duren. Het kalf weegt bij de geboorte 1500 kg.
Leeftijd: Er wordt gedacht dat Zuidkapers gemiddeld zo’n 50 jaar leven, er zijn echter weinig gegevens over de werkelijke ouderdom van deze soort. Er bestaan ook voorbeelden van gelijksoortige walvissen die meer dan 100 jaar oud kunnen worden.
Hoeveel: Er zijn ongeveer 10.000 Zuidkapers wereldwijd.