Antarctica 2016

13 november – dag 15 op de boot

8:00     GPS: 64°05.8’ S/ 061°06.8’W
Weer: 3°C, licht bewolkt, Z wind, kracht 3

We worden wakker met rondom de boot ijsbergen, we hebben Antarctica bereikt! Door de harde wind en hoge golven bij Hydrurga Rocks aan het begin van de Gerlache Strait wordt besloten om deze plek te laten voor wat het is en verder te reizen naar Cierva Cove, waar we een Zodiac cruise gaan maken op een wind stille en rustige zee. We komen de Krabbeneter, Kinbandpinguin en als extra traktatie het Zeeluipaard tegen. Terug aan boord staat ons een heerlijke lunch te wachten en vertrekken ze naar de volgende locatie 4 uur varen. Door het weer en het vele ijs wordt wederom het schema omgegooid, we krijgen een vroeg diner en gaan daarna aan land op Cuverville Island op bezoek bij een grote Ezelspinguïn groep.

14 november – dag 16 op de boot

8:00     GPS: 64°37.0’ S/ 062°33.1’W
Weer: 4°C, licht bewolkt, Z wind, kracht 3

Een vroege wake-up call vandaag, we starten met een zodiac cruise door het ijs in Orne bay. De Keizeraalscholver en de Kinbandpinguïns maken de blits deze ochtend. Na anderhalf uur worden we terug aan boord verwacht voor het ontbijt. Geen tijd om uit te buiken, het volgende uitstapje staat op het programma we gaan een bezoek brengen aan Danco, met de mogelijkheid om met sneeuwschoenen de berg te beklimmen leuk, maar de griep begint op te zetten. We blijven beneden bij de Ezelpinguïns en de Poolkippen, in de verte zien we nog een lawine gaan. Terug aan boord staat de lunch al weer te wachten en wederom geen tijd om uit te buiken we worden gesplitst en de ene helft gaat een zodiac cruise maken en de andere helft gaat aan land bij het Argentijnse onbemande station Almirante Brown, Ezelpinguïns en echt je voet zetten op het continent Antarctica is het hoogte punt van deze landing. De Zodiac cruise brengt je tot midden tussen de gletsjers en grootse stilte. Wat een super dag weer.

Zuidpooljager – Stercorarius maccormicki
Zuidpooljager – Stercorarius maccormicki
Kolonie Gentoo penguins

15 november – dag 17 op de boot

8:00     GPS: 63°09.4’ S/ 060°38.2’W
Weer: 5°C, onbewolkt, ZW wind, kracht 2

Subantarctische grote jager – Stercorarius antarcticus

Deception island, een actieve vulkaan de kapitein is de smalle ingang deze ochtend door gevaren, vandaag verblijven we hier. De griep die op de boot heerst is op Mijke neergedaald helaas. De eerste landing laten we voor wat het is, maar die 2e landing is zwemmen op de “zuidpool”. O. wat jammer de Noordpool gedaan en nu de Zuidpool niet kunnen, echt te ziek! Wel even wezen kijken naar de stoere mannen en vrouwen die het hebben gedaan, echt super. Toch nog een keer terug hiervoor. Terug aan boord opwarmen en dan begint de weg terug naar de bewoonde wereld.

16 november – dag 18 op de boot

8:00     GPS: 60°00.8’ S/ 061°42.2’W
Weer: 0°C, bewolkt, WZW wind, kracht 6

Grauwe pijlstormvogel

Drake passage is ons gunstig gezind, geen extreme zoals er ook wel eens te horen zijn over de Drake passage. Er zijn weer verschillende lezingen, de vogels blijven achter de boot zweven dus voldoende vermaak.

Zuidelijke Koningsalbatros – Southern Royal Albatross

17 november – dag 19 op de boot

8:00     GPS: 56°26.0’ S/ 065°09.7’W
Weer: 7°C, bewolkt, ZW wind, kracht 6

Schlegels Stormvogel

Deze ochtend zijn we weer wakker geworden met het gevoel dat we enkele centimeters zijn gekrompen. Drake passage heeft zicht een beetje laten zien. Lekker rustig aan doen vandaag, tijd om koffers weer in te pakken, alles af te rekenen, laarzen in te leveren, af en toe een lezing te volgen elkaar foto´s bewonderen, adressen uit wisselen, afsluitende borrel.

Antarctische stormvogel
 

18 november – dag 20 op de boot

8:00     GPS: 54°48.6’ S/ 068°18.0’W

Kinbandpenguin

Vannacht zijn we opgepikt en door het Beagle kanaal geloosd naar Ushuaia. Bij het ochtendgloren zien we de stad liggen. 3726 nautical miles / 6900 kilometer hebben we afgelegd met de boot! We nemen afscheid en iedereen waaiert uit naar zijn volgende bestemming. Toch vreemd om weer helemaal terug te zijn op het vaste land, de drukte, internet, de familie is blij weer iets van ons te horen… Al vroeg komen we  met onze koffers in het hotel aan en gaan we te voet Ushuaia verkennen. Op zoek naar het bord einde van de wereld, het voelt echter iets anders als je al iets verder dan dit bordje bent geweest.