Vale Pijlstormvogel – Noord Spanje 2023

Kenmerken

De Vale pijlstormvogel wordt ca. 30 tot 38 cm groot. Qua uiterlijk en gedrag lijkt de soort sterk op de Noordse pijlstormvogel, lange tijd werd het dan ook als een ondersoort van de Noordse pijlstormvogel beschouwd. De bovendelen van de vale pijlstormvogel zijn echter bruiner en de onderdelen vaalgeel. De kleuren lijken in elkaar over te gaan en zijn niet zo duidelijk afgetekend als bij de Noordse pijlstormvogel.

Biotoop

Zoals alle pijlstormvogels leeft deze vogel op zee en komt aan land om te broeden.

Voorkomen

De Vale pijlstormvogel leeft verspreid over de Middellandse Zee, van de Balearen tot de Adriatische Zee. Sommige vogels trekken tijdens de winter naar de oostelijke Atlantische Oceaan. Hij trekt regelmatig noordwaarts, langs de kusten van Frankrijk tot Ierland en het Engelse Kanaal. De soort broedt alleen op de Balearen.

Voedsel

Hij foerageer op vis, schaaldieren en pijlinktvis.

Wetenschappelijk

Vale pijlstormvogel,Balearic Shearwater,Puffinus mauretanicus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Procellariiformes (Buissnaveligen)
Familie: Procellariidae (Stormvogels en pijlstormvogels)
Geslacht: Puffinus (Pijlstormvogels)
Soort: Puffinus mauretanicus

Onderwerpen #Baldriga balear #Baleaari tormilind #baleaarienliitäjä #Balear yelkovanı #Balearenmok #Balearensturmtaucher #Baleári vészmadár #Balearic Shearwater #Baleariese pylstormvoël #Balearisk lira #Balearlire #Balearski viharnik #Balearski zovoj #Balearskråpe #Baleāru vētrasputns #Berta delle Baleari #buřňák baleárský #Burzyk balearski #Furabuchos balear #Gabai balearra #Mauritaninė audronaša #Noord Spanje 2024 #Pardela balear #Pardela do Mediterrâneo #Procellariidae #Procellariiformes #Puffin des Baléares #Puffinus #Vale Pijlstormvogel #Μύχος των Βαλεαρίδων #Балеарский Буревестник #Буревісник мавританський #יסעור בלרי #ヨーヨッパミズナギドリ #巴利阿里鹱