Zwartbuiktrap – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Zwartbuiktrap wordt ca. 58-65cm groot. De snavel en de poten zijn dof geel. De bovenzijde van het verenkleed hebben zwarte en bruine vlekken op een beige achtergrond. De onderzijde is zwart. De kop is zwart, wit en bruin gestreept. De hals is lang en dun voor een trapsoort. Deze is vaal bruin met een dunne zwarte lijn aan de voorzijde die de zwarte borst verbindt. De staart is bruin en is gebandeerd met vier of vijf smalle donkerbruine banden. Het bovenste deel van de vleugels is wit met een bruine driehoek aan de basis. De vluchtveren hebben zwarte uiteinden, behalve de buitenste secundaire veren. Het wit van de vleugels is zichtbaar wanneer de vogel staat, in tegenstelling tot de zwarte onderdelen.

Biotoop

Zijn leefgebied bestaat uit savanne, gecultiveerde velden en hoog open grasland.

Voorkomen

De Zwartbuiktrap komt voor in Afrika ten zuiden van de Sahara. Hij komt ook voor in de gebieden van S. Afrika, Zimbabwe, Botswana en sommige gebieden van Tanzania en Nigeria.

Voedsel

Het is een omnivoor die zich voornamelijk voedt met ongewervelde dieren zoals kevers, sprinkhaan, kakkerlak, mieren en enkele andere kleine insecten. Hun dieet bevat ook groenten, fruit zoals bessen, bloemen, zaden en groene bladeren.

Wetenschappelijk

Zwartbuiktrap,Black-bellied bustard,Lissotis melanogaster

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Otidiformes
Familie: Otididae (Trappen)
Geslacht: Lissotis
Soort: Lissotis melanogaster

Ondersoorten

L.m. melanogaster: van Senegal en Gambia tot Ethiopië, zuidelijk tot Angola en Mozambique.
L.m. notophila: van Zimbabwe en zuidelijk Mozambique tot Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Abetarda de barriga preta #Abetarda-de-barriga-preta #Black bellied Bustard #Black-bellied Bustard #Crnopjegava droplja #Crnotrba droplja #drop černobřichý #Dropik czarnobrzuchy #Feketehasú túzok #Juodapilvis einis #kapustatrappi #Kara Karınlı Toy #Langbeenkorhaan #Lissotis #Otarda pancianera #Otididae #Otidiformes #Outarde à ventre noir #savannitrapp #Schwarzbauchtrappe #Sisó de ventre negre #Sisón ventrinegro Común #Sortbuget Trappe #Svartbukad trapp #Svartbuktrappe #Zuid Afrika #Zwartbuiktrap #дрохва чорночерева #Чернобрюхая малая дрофа #ባለ ጥቁር ሆድ ከርከሩሜ #クロハラチュウノガン