Witruggier – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Witruggier wordt ca. 94cm groot. De spanwijdte is ca. 218cm. De rug van de Witruggier is in tegenstelling tot de naam doet vermoeden, niet wit maar donkergrijs. Voorts heeft hij een forse zwarte snavel, een kale, donkere kop en een lange, kale wittige hals met bruine spikkels. Zijn lijf is grotendeels bruin behalve de bovenkant van zijn romp en het bovenste deel van zijn poten die wit zijn. Ook zijn vleugels (hand- en armpennen) zijn bruin waarvan de vleugelpunten iets donkerder zijn getint, maar niet zwart.

Biotoop

Het leefgebied bestaat uit open landschappen zoals steppe en savanne. Deze gier mijdt bebost gebied, maar ook kale woestijnen.

Voorkomen

De Witruggier komt (kwam) wijdverspreid in Sub-Saharisch Afrika voor als standvogel. Er zijn echter aanwijzingen voor verplaatsingen over grotere afstanden; zo trekken gieren in West-Afrika tijdens het regenseizoen naar het noorden.

Voedsel

Het is een echte aaseter.

Wetenschappelijk

Witruggier,White-backed vulture,Gyps africanus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Havikachtigen)
Onderfamilie: Aegypiinae
Geslacht: Gyps (Gieren)
Soort: Gyps africanus

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #aegypiinae #Afrikansk vitryggad gam #Afrikinis grifas #Ak Sırtlı Akbaba #Beloleđi sup #Bjeloleđi sup #Buitre dorsiblanco africano #Fehérhátú keselyű #Grifo de dorso branco #Grifo-de-dorso-branco #Grifone africano #gyps #Hvidrygget Grib #Hvitryggribb #Sai gibelzuri afrikarra #savanni kaeluskotkas #savanni-kaeluskotkas #savannikorppikotka #Sęp afrykański #sup africký #Vautour africain #Voltor dorsiblanc africà #Weißrückengeier #White backed Vulture #White-backed Vulture #Witrugaasvoël #Witruggier #Zuid Afrika 2024 #Африканский гриф #сип африканський #ጀርባ ነጭ ጥንብ አንሣ #コシジロハゲワシ