Witkruinklauwier – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Witkruinklauwier wordt ca. 24cm. De geslachten zijn hetzelfde. Bij de volwassen vogels zijn de kruin en het voorhoofd wit en het masker is zwart en strekt zich uit boven en onder het oog naar de zijdes van de nek. De nek en de bovenste delen zijn asbruin en de vleugels en de staart zijn donkerbruin. De onderzijde is licht van kleur. De snavel is zwart, de ogen bruin en de poten zijn donkerbruin. Jonge exemplaren zijn vergelijkbaar met volwassen vogels, maar de kruin is enigszins gevlekt en gestreept en grijs in plaats van wit.

Biotoop

Zijn natuurlijk leefgebied bestaat uit subtropische of tropische bossen en savanne.

Voorkomen

De soort komt voor in het zuiden van Afrika in de landen Angola, Botswana, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika en Zimbabwe.

Voedsel

Hij foerageert op insecten, hagedissen en amfibieen.

Wetenschappelijk

Witkruinklauwier,Southern white-crowned shrike,Eurocephalus anguitimens

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Laniidae (Klauwieren)
Geslacht: Eurocephalus
Soort: Eurocephalus anguitimens

Ondersoorten

E.a. anguitimens: van zuidelijk Angola en noordoostelijk Namibië tot zuidelijk Zambia, centraal Zimbabwe en noordelijk Zuid-Afrika.
E.a. niveus: van zuidoostelijk Zimbabwe tot Mozambique, Swaziland en oostelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Ak Taçlı Örümcekkuşu #Alcaudón coroniblanco #Averla capobianco #Belokruni svračak #Białoczub maskowy #Botxí blanc meridional #Eurocéphale à couronne blanche #Eurocephalus #Hvidkronet Tornskade #Hvitkronevarsler #Kremetartlaksman #laniidae #Passeriformes #Pepeljasti svračak #Picanço de coroa branca #Picanço-de-coroa-branca #Pietinė baltakepurė medšarkė #Southern White crowned Shrike #Southern White-crowned Shrike #ťuhýk bělotemenný #valgepea õgija #valgepea-õgija #valkolakkilepinkäinen #Vitkronstörnskata #Weißscheitelwürger #Witkruinklauwier #Zuid Afrika 2024 #Обыкновенный белошапочный сорокопут #сорокопуд-білоголов західний #シロズキンヤブモズ #白顶林鵙