Witkruinkievit – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Witkruinkievit wordt ca. 28 tot 32cm groot. Opvallend zijn de grote hangende gele lellen aan de snavelbasis, de witte hoofdstreep op de grijze kop en de gele poten. De vleugels zijn wit met zwarte vleugelpennen aan binnen en buitenzijde. De buik is wit, de snavel geel met een zwart einde. De rug is bruin.

Biotoop

De Witkruinkievit is een stand-vogel. Hij leeft nomadisch langs grote, altijd waterleidende rivieren met zandbanken of kleine eilanden. Het leefgebied omvat open biotopen en bossen meestal tot 1100mtr hoogte.

Voorkomen

Deze soort komt voor van Senegal tot Zuid-Soedan en Angola, van Tanzania, Zambia tot Mozambique en Zuid-Afrika.

Voedsel

Het voedsel bestaat uit insecten, ongewervelde dieren, kleine vissen en kikkers.

Wetenschappelijk

Witkruinkievit,White-crowned lapwing,Vanellus albiceps

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Charadriidae (Kieviten en plevieren)
Geslacht: Vanellus (Kieviten)
Soort: Vanellus albiceps

Onderwerpen #Abibe de coroa branca #Abibe-de-coroa-branca #Ak Tepeli Kızkuşu #Avefría coroniblanca #Baltagalvė pempė #Belokrili resasti vivak #čejka laločnatá #charadriidae #Charadriiformes #Czajka białoczelna #Fehérfejű bíbic #Fredeluga de capell blanc #Hvidkronet Vibe #leetekiivitaja #Pavoncella testabianca #Sivovrati vivak #Vanellus #Vanneau à tête blanche #viiksihyyppä #Weißscheitelkiebitz #White crowned Lapwing #White-crowned Lapwing #Witkopkiewiet #Witkruinkievit #Zuid Afrika 2024 #Белоголовая пигалица #чайка вусата #シロガシラトサカゲリ #白头麦鸡