Witflankvliegenvanger – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Witflankvliegenvanger wordt ca 12 tot 13cm groot. Hij heeft opvallend gele irrisen in contrast tot het zwarte oogmasker. De keel, hals en buik zijn wit, en wordt van elkaar gescheiden door een zwarte borstband. De vleugels zijn wit en zwart. Op de zwarte kruin zijn lichte strepen aanwezig.

Biotoop

De Witflankvliegenvanger is te vinden in Savanna bos, voornamelijk bladverliezend, met inbegrip van miombo, d.w.z. Brachystegia bosland, rivier struikgewas, bushveld en struikgewas. Hij is ook te vinden in gecultiveerde biotopen zoals boomgaarden, landbouwgrond, tuinen en parken.

Voorkomen

Deze soort komt voor in Soedan, Kenia, Zuidwest-Afrika en Mozambique.

Voedsel

Het is een insecteneter.

Wetenschappelijk

Witflankvliegenvanger,Chinspot batis,Batis molitor

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Platysteiridae (Lelvliegenvangers)
Geslacht: Batis (Vliegenvangers)
Soort: Batis molitor

Ondersoorten

B.m. puella: van zuidelijk Soedan en noordoostelijk Congo-Kinshasa tot Kenia en noordelijk Tanzania.
B.m. pintoi: van Gabon tot centraal Angola en noordwestelijk Zambia.
B.m. palliditergum: van zuidelijk Angola en zuidoostelijk Congo-Kinshasa tot Namibië, Botswana en noordelijk Zuid-Afrika.
B.m. molitor: zuidelijk Mozambique, Swaziland en oostelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #akaasiatöpösieppo #Baltašonis batis #Bantubatis #Batis #Batis comum #Batis macchiato #Batis molitor #Batis-comum #Brunstrubet Batis #Chinspot Batis #Kestane Boğazlı Batis #Krępnik czarnopierśny #lesknáček obecný #Passeriformes #Pepeljastoleđi batis #Platysteiridae #Pririt molitor #Strupfläcksbatis #Weißflankenschnäpper #Witflankvliegenvanger #Witliesbosbontrokkie #Zapadni bradati batis #Zuid Afrika 2024 #Белобокий батис #приріт білобокий #アゴフセワタビタキ #点颏喷背鹟