Vorkstaartscharrelaar – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Vorkstaartscharrelaar wordt ca. 36 tot 38cm groot. Vorkstaartscharrelaars zijn in verenkleed gelijkwaardig, hoewel de mannen iets groter kunnen zijn dan vrouwen. Hun verenkleed is op de vleugels bruingrijs, de bovenzijde van de kop azuurblau, de wangen en borst zijn lilac paars. De buik en het middelste gedeelte van de vleugels is azuurblauw. Ze hebben kenmerkende witte wenkbrauwen en een zwarte snavel. De poten zijn geel. Een prachtige en fotogenieke vogelsoort.

Biotoop

Hij geeft de voorkeur aan open bossen en savanne, en is voor het grootste deel afwezig in plaatsen zonder bomen.

Voorkomen

De Vorkstaartscharrelaar komt voor in heel Oost- en Zuid-Afrika en komen lokaal voor op zeeniveau, en tot 2.000 meter boven de zeespiegel. Hun bereik strekt zich uit van de Rode Zeekust van Eritrea via Oost-Afrika (inclusief Zanzibar) tot zuidelijk Afrika, waar ze vaak voorkomen in Namibië (met uitzondering van de Namib-woestijn), Botswana, Zimbabwe en het noordoosten van Zuid-Afrika.

Voedsel

Het is een omnivoor en eet insecten, hagedissen en andere reptielen.

Wetenschappelijk

Vorkstaartscharrelaar,Lilac-breasted roller,Coracias caudatus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie: Coraciidae (Scharrelaars)
Geslacht: Coracias
Soort: Coracias caudatus

Ondersoorten

C.c. lorti: van Eritrea tot westelijk Somalië en noordoostelijk Kenia.
C.c. caudatus: van Oeganda en zuidwestelijk Kenia tot in Namibië en Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Carraca lila #Coracias #Coraciidae #Coraciiformes #Gabelracke #Gaig blau de clatell verd #Gewone troupant #Ghiandaia marina pettolilla #Kraska liliowopierśna #Lastovičja zlatovranka #Leylak Renkli Gökkuzgun #Lilabröstad blåkråka #Lilac breasted Roller #Lilac-breasted Roller #Lillabrystet Ellekrage #mandelík fialovoprsý #Modrovrana ljubičastih grudi #rohtla siniraag #rohtla-siniraag #Rolieiro de peito lilás #Rolieiro-de-peito-lilás #Rollier à longs brins #Savanneråke #savannisininärhi #Uodeguotasis žalvarnis #Villásfarkú szalakóta #Vorkstaartscharrelaar #Zuid Afrika 2024 #сиворакша рожевовола #Сиреневогрудая сизоворонка #غراب زيتوني أرجواني الصدر شقراق أو أخيل أرجواني الصدر #ደረተ ወይን ጠጅ ጦሮ #ライラックニシブッポウソウ