Struisvogel – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De struisvogel is de grootste en zwaarste nog levende vogelsoort. Volwassen mannetjes kunnen tot 2,75 meter hoog en 155 kilogram zwaar worden, maar worden gemiddeld 1,80 tot 2,10 meter. De vrouwtjes zijn iets kleiner en lichter, tot 1,90 meter hoog en 110 kilogram zwaar. De struisvogel heeft krachtige, lange en onbevederde poten. Er zijn aan elke poot twee tenen. De grote teen wordt gebruikt bij het rennen. Struisvogels hebben een relatief kleine kop, maar erg grote ogen. De lange, kale nek vertegenwoordigt bijna de helft van de lichaamslengte. Het lijf is bedekt met veren (geen donsveren). Het verenkleed van het mannetje is voor het grootste deel zwart, maar heeft witte vleugeleinden. De staart is in de regel wit tot grijs, maar een ondersoort heeft een kaneelbruine staart. De kop, nek en poten zijn voor het grootste deel ongevederd en grijs tot blauw van kleur. Het vrouwtje en onvolwassen dieren zijn hoofdzakelijk grijsbruin, ook op de licht bevederde kop, nek en poten. De vleugeluiteinden van vrouwtjes zijn vuilwit van kleur. In de voortplantingstijd verkleuren de nek en de poten van het mannetje. De populaties in Oost- en West-Afrika worden oranjeroze, terwijl in Zuidelijk Afrika de schenen rood kleuren. Het mannetje van de Somalische struisvogel, heeft een blauwe nek en poten en een rode streep over de schenen.

Biotoop

Tegenwoordig geven de Struisvogels de voorkeur aan een open landschap en zijn ze inheems in de savannes en de Sahel van Afrika, zowel ten noorden als ten zuiden van de equatoriale boszone. In het zuidwesten van Afrika bewonen ze de semi-woestijn of de ware woestijn.

Voorkomen

Het natuurlijke verspreidingsgebied van de Struisvogel is Afrika, met name in het oosten en Zuid-Afrika. Hij is uitgestorven op het Arabische schiereiland, in West-Azië en in Afrika ten noorden van de Sahara.

Voedsel

Ze voeden zich voornamelijk met zaden, struiken, gras, fruit en bloemen. Afen toe eten ze ook insecten zoals sprinkhanen, kleine reptielen zoals hagedissen en soms dierlijke resten achtergelaten door vleesetende roofdieren.

Wetenschappelijk

Struisvogel,Ostrich,Struthio camelus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Struthioniformes (Struisvogelachtigen)
Familie: Struthionidae (Struisvogels)
Geslacht: Struthio
Soort: Struthio camelus

Ondersoorten

S.c. syriacus: Syrie en Arabische woestijnen
S.c. camelus: Zuid Marocco en Mauritania tot in Zuid Egypte, Eritrea en Noord- en West Ethiopie, zuidelijk tot in Cameroon en Noord Uganda
S.c. massaicus: Zuid Kenia en Tanzanië
S.c. australis: Zuid Afrika

Onderwerpen #Āfrikas strauss #Autruche d’Afrique #avestruz #Avestruz común #Common Ostrich #Devekuşu #estruç comú #jaanalind #noj #pštros dvouprstý #Slettestruts #Strauß #strucc #Struds #Struisvogel #struś czerwonoskóry #Struthio #Struthionidae #Struthioniformes #struts #strutsi #Strútur #Struzzo #Volstruis #Zuid Afrika 2024 #Африканский страус #страус африканський #Щраус #יען #ሰጎን #ダチョウ #非洲鸵鸟