Streepkopwaaierstaart – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Streepkopwaaierstaart wordt ca. 15 tot 17cm groot. Het mannetje en het vrouwtje zijn hetzelfde, waarbij het vrouwtje iets kleiner is. De kruin en de bovenzijde is meestal donker olijfbruin. De staart is donkerbruin, met de buitenste veren voorzien van witte uiteinden. De bovenzijde van de vleugels zijn grijsbruin met olijfbruine randen. De veren zijn donkerbruin, met een witte vlek. Op het gezicht is een witte supercilium aanwezig, een witte halve maanvorm onder het oog, een witte sikkellijn en een zwarte malarstreep. Er zijn ook zwarte lijnen boven de superciliale. De ogen zijn donkerbruin. De keel en de borst aan de bovenzijde is wit. De borst en halszijden zijn roestbruin. De buik- en onderstaartveren zijn wit. De snavel is zwart en de poten zijn rozebruin.

Biotoop

Zijn leefgebied bestaat uit zandbossen, rivierbossen, struikgewas, groenblijvende bossen en soms tuinen en rietvelden, maar meestal niet in vochtige gebieden.

Voorkomen

Hij komt voor in Botswana, Eswatini, Kenia, Malawi, Mozambique, Namibië, Somalië, Zuid-Afrika, Tanzania, Zambia en Zimbabwe.

Voedsel

Hij foerageert op de grond naar mieren, termieten, kevers en andere insecten.

Wetenschappelijk

Streepkopwaaierstaart,Bearded scrub robin,Cercotrichas quadrivirgata

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae (Vliegenvangers)
Geslacht: Cercotrichas (Waaierstaarten)
Soort: Cercotrichas quadrivirgata

Ondersoorten

C.q. quadrivirgata: van Somalië tot noordoostelijk Namibië en oostelijk Zuid-Afrika.
C.q. greenwayi: Zanzibar en Mafia.

Onderwerpen #Agrobate à moustaches #Alzacola bigotudo #Baardwipstert #Barzdotoji krūmyninė liepsnelė #Bearded Scrub Robin #Bradati žbunjar #Brkati živičnjak #Cercotrichas #Csíkosfejű tüskebujkáló #Cuaenlairat de bigotis #drozdówek białosterny #Kanelkrattskvett #Kanelträdnäktergal #Kızılca Çalı Bülbülü #matkijaruostepyrstö #Muscicapidae #Orangebrystet Trænattergal #Passeriformes #pěvec křovinný #Rouxinol do mato de bigodes #Rouxinol-do-mato-de-bigodes #Streepkopwaaierstaart #Streifenkopf Heckensänger #Streifenkopf-Heckensänger #Usignolo barbuto #Zuid Afrika 2024 #альзакола білогорла #Белогорлый тугайный соловей #东须薮鸲