Steppevorkstaartplevier – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Steppevorkstaartplevier wordt ca. 24 tot 28cm groot. Hij lijkt sterk op de verwante Vorkstaartplevier (Glareola pratincola). Beide vogelsoorten hebben een sternachtig uiterlijk. De vleugels zijn van boven donker grijsbruin met zwarte slagpennen. Aan de onderzijde is de Steppevorkstaartplevier licht gekleurd. Kenmerkend is een lichte, okerkleurige vlek onder de snavel, begrensd door een smalle donkere rand. De borst is grijs, geleidelijk naar de buik overgaand in wit. Het verschil met de vorkstaartplevier is lastig in het veld te zien. Steppevorkstaartplevieren hebben een egaal gekleurde vleugel (De Vorkstaartplevier heeft een smalle witte achterrand), de ondervleugel is egaal zwart, de staart is iets korter en de snavel is zwart met minder rood op de ondersnavel dan bij de Vorkstaartplevier.

Biotoop

Het broedgebied bestaat uit open landschappen zoals zoutvlakten, steppe, weiland, geploegd akkerland, oevers langs meren.

Voorkomen

Hij komt voor van zuidoostelijk Europa (Oekraïne, Zuid-Rusland) tot in centraal Azië. De vogel overwintert op bepaalde plaatsen in Sub-Saharisch Afrika.

Voedsel

Het is een insecteneter en jaagt zowel in de lucht als op de grond.

Wetenschappelijk

Steppevorkstaartplevier,Black-winged pratincole,Glareola nordmanni

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Glareolidae (Renvogels en vorkstaartplevieren)
Geslacht: Glareola (Vorkstaartplevieren)
Soort: Glareola nordmanni

Onderwerpen #Black-winged Pratincole #Canastera alinegra #Charadriiformes #Ciovlică negrie #črna komatna tekica #Crnokrila pješčarka #Crnokrili zijavac #Dallëndyshe deti krahëzezë #Feketeszárnyú székicsér #glareola #Glaréole à ailes noires #glareolidae #Juodasparnė kregždūnė #Karakanatlı bataklıkkırlangıcı #Melnspārnu bezdelīgtārtiņš #Ouhorlik cernokridly #Perdiu de mar d'ala negra #Perdiz de mar de ala negra #Perdiz-do-mar-d asa-preta #Pernice di mare orientale #Pratinkola hegalbeltza #Schwarzflügelige Brachschwalbe #Sortvinget Braksvale #Stepi-pääsujooksur #Steppebrakksvale #Steppevorkstaartplevier #Stepputrítill #Svartvingad vadarsvala #Swarte Swellesturtwilster #Swartvlerksprinkaanvoël #Zuid Afrika 2024 #Żwirowiec stepowy #Μαυρόφτερο Νεροχελίδονο #Дерихвіст степовий #Пешчарка #Степная тиркушка #Стэпавая ціркушка #Чернокрил огърличник #Տափաստանային ծիծառակտցար #שדמית שחורת כנף #أبو اليسر أسود الجناح #گلاریول بال‌سیاه #შავფრთიანი მერცხალა #ハグロツバメチドリ #黑翅燕鸻