Spoorwiekgans – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Spoorwiekgans wordt ca. 75 tot 115cm groot. Hij heeft een zwart verenkleed met een groene glossy glans. De onderzijde, de borst en wangen hebben een witte kleur. De snavel is, evenals de knobbel aan de basis van de bovensnavel, rood. Door het eten van giftige kevers is zijn eigen vleesweefsel ook toxisch waardoor hij niet gegeten kan worden.

Biotoop

De Spoorwiekgans komt vaak voor in open graslanden met meren, seizoensgebonden vijvers, rivieren, moerassen en rivierdelta's. Grote rivieren en meren in het binnenland zijn misschien het aantrekkelijkste biotoop. Hij kan voorkomen op een hoogte van 3.000mtr hoogte in Oost-Afrika. In dorre zones komt hij niet voor.

Voorkomen

Hij komt op Noord Afrika na, bijna in heel Afrika voor.

Voedsel

Hij waterplanten, planten en insecten.

Wetenschappelijk

Spoorwiekgans,Spur-winged Goose,Plectropterus gambensis

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Anseriformes (Eendvogels)
Familie: Anatidae (Eendachtigen)
Geslacht: Plectropterus
Soort: Plectropterus gambensis

Ondersoorten

P.g. gambensis: van Gambia tot Ethiopië en zuidelijk tot Angola en Mozambique.
P.g. niger: Namibië, Zimbabwe en Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Anatidae #Anseriformes #Ganso espolonado #kynsihanhi #Mahmuzlu Kaz #Oca dallo sperone #Oca esperonada #Oie-armée de Gambie #Ostrožka #Ostrugasta guska #Pato ferrão #Pato-ferrão #Pentinuotoji žąsis #Piešspārnu zoss #pižmovka ostruhatá #Piżmowiec gambijski #Plectropterus #Spoorwiekgans #Sporegås #Sporngans #Sporönd #Sporrgås #Spur-winged Goose #toonehani #Tüskésszárnyú lúd #Wildemakou #Zuid Afrika 2024 #шпорокрил #Шпорцевый гусь #ጅባጅቦ #ツメバガン