Roodkruinzwaluw – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Roodkruinzwaluw wordt ca. 12 tot 21cm groot. Het is een zeer kleine, slanke, snel vliegende blauw-zwarte zwaluw met kastanjebruine kruin en witte onderzijde, en de gevorkte staart is blauw glanzend zwart.

Biotoop

Het leefgebied omvat grasland, savanne, met bomen bedekte open gebieden, open plekken, culturele landschappen, menselijke nederzettingen, meestal in de buurt van water op lage en gemiddelde hoogten tot 2750, in de Himalaya tot 3000 m, vermijdt droge biotopen.

Voorkomen

Deze vogel is een standvogel in Gambia, de Centraal-Afrikaanse Republiek en West Nigeria, anders gedeeltelijke migranten in Oost- en Zuid-Afrika, standvogel in het zuiden van Azië, trekvogel in het noordelijke verspreidingsgebied van Azië.

Voedsel

Vangt insecten, jaagt vaak boven water.

Wetenschappelijk

Roodkruinzwaluw,Wire-tailed Swallow,Hirundo smithii

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Hirundinidae (Zwaluwen)
Geslacht: Hirundo
Soort: Hirundo smithii

Ondersoorten

H.s. smithii ( Afrika bezuiden de Sahara)
H.s. filifera ( tropisch Zuid-Azië, van het Indiase subcontinent oostelijk naar Zuidoost-Azië.)

Onderwerpen #Andorinha rabijunca #Andorinha-rabijunca #Draadstertswael #Drātsastes bezdelīga #Drótfarkú fecske #Golondrina colilarga #Hirondelle à longs brins #Hirundinidae #Hirundo #Jaskółka rdzawogłowa #jouhipääsky #niitsaba pääsuke #niitsaba-pääsuke #Nitorepa lastovka #Oreneta cuallarga #Passeriformes #Riđokapa lastavica #Rondine di Smith #Roodkruinzwaluw #Rotkappenschwalbe #Siūlauodegė šelmeninė kregždė #Tankorepa lasta #Tel kuyruklu kırlangıç #Trådhalesvale #Trådstjärtsvala #vlaštovka dlouhoocasá #Wire tailed Swallow #Wire-tailed Swallow #Zuid Afrika 2024 #ластівка ниткохвоста #Нитехвостая ласточка #پرستوی سرسرخ #นกนางแอ่นหางลวด #ጅራተ ረዥም ወንጭፊት #ጅራተ- ረዥም ወንጭፊት #ハリオツバメ