Roetmees – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Roetmees, in tegenstelling tot pariden van het noordelijk halfrond of andere lokale soorten, is hij bijna volledig monotoon van kleur en zijn man en pop zo goed als gelijkwaardig, waarbij het vrouwtje grijsachtig is en het mannetje zeer duidelijk blauw-zwart van kleur. Hij wordt ca. 16cm groot.

Biotoop

Hij komt voornamelijk voor in het tropische en subtropische savannebos, in een halfronde boog van Angola tot de Oost-Kaap, Zuid-Afrika. Het geeft de voorkeur aan bossen die wordt gedomineerd door breedbladige bomen.

Voorkomen

Deze soort komt voor in Angola, Botswana, Malawi, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Swaziland, Zambia en Zimbabwe.

Voedsel

Hij voedt zich voornamelijk met insecten, vruchten en nectar.

Wetenschappelijk

Roetmees,Southern Black-Tit,Melaniparus niger

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Paridae (Mezen)
Geslacht: Melaniparus
Soort: Melaniparus niger

Ondersoorten

M.n. ravidus: van oostelijk Zambia tot centraal Mozambique en noordoostelijk Zuid-Afrika.
M.n. xanthostomus: van zuidoostelijk Angola tot centraal Zambia en zuidwestelijk Tanzania tot noordoostelijk Namibië, Botswana en noordelijk Zuid-Afrika.
M.n. niger: zuidelijk Mozambique en oostelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Afrikansk svartmes #Carbonero negro #Chapim preto meridional #Chapim-preto-meridional #Crno-bijela sjenica #Gewone swartmees #Güneyli Kömürcü Baştankara #Južna crna senica #lõuna nõgitihane #lõuna-nõgitihane #Mallerenga negra meridional #Melaniparus #Mésange nègre #Mohrenmeise #nokitiainen #Paridae #Passeriformes #Pietinė zylė #Roetmees #sikora czarna #Sodmejse #Sotmeis #Southern Black Tit #sýkora černá #Szerecsencinege #Zuid Afrika 2024 #Графитовая синица #синиця південна #ミナミクロガラ #南黑山雀