Purperkuiftoerako – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Purperkuiftoerako wordt ca. 40cm groot. Hij heeft een groene kleur en is metallic blauw op de onderrug en vleugels. De onderzijde van de vleugels is felrood. De lange staart is blauwachtig violet gekleurd en heeft een bijna rechthoekig einde. De ogen zijn donker en omringd door een rode ring. De vogel verschilt van andere Turako-soorten, voornamelijk door zijn violetkleurige kam, die zwart lijkt zonder zonlicht. Vergeleken met de vergelijkbare Knysnatoerako (Tauraco corythais) ziet deze soort er donkerder en minder groen uit.

Biotoop

Ze leven in vochtige bossen en groenblijvende bossen.

Voorkomen

Ze komen voor in Burundi, Kenia, Malawi, Mozambique, Rwanda, Zuid-Afrika, Eswatini, Tanzania, Oeganda, Zambia en Zimbabwe. Het meest zuidelijke deel van hun verspreidingsgebied is bij de Mtamvuna River aan de KwaZulu-Natal - Oost-Kaap grens.

Voedsel

Ze eten voornamelijk fruit.

Wetenschappelijk

Purperkuiftoerako,Purple-crested turaco,Gallirex porphyreolophus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Musophagiformes
Familie: Musophagidae (Toerako's)
Geslacht: Gallirex
Soort: Gallirex porphyreolophus

Ondersoorten

G.p. chlorochlamys: van zuidoostelijk Kenia tot noordelijk Mozambique en Malawi.
G.p. porphyreolophus: van Zimbabwe en Mozambique tot noordoostelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #aedturako #Bloukuifloerie #Gallirex #Glanzhaubenturako #Lilasapkás turákó #Ljubičastokresti turako #Mor Tepeli Turako #Musophagidae #Musophagiformes #Purperkuiftoerako #Purple-crested Turaco #Purpurkroneturako #Stålgrå turako #Touraco à huppe splendide #Turac de cresta porpra #Turaco crestaviola #Turaco crestimorado #Turaco-de-crista-violeta #Turak rdzawy #turako lesklohlavý #Turako sa ljubičastom ćubom #Violetinis turakas #violettiharjaturako #Violettoppet Turako #Zuid Afrika 2024 #турако фіолетовочубий #Фиолетовочубый турако #ズグロエボシドリ #紫冠蕉鹃