Noordelijke Afrikaanse brilvogel – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Noordelijke Afrikaanse brilvogel wordt ca. 11,5cm groot. Hij is van onder helder geel dat reikt van de buik tot op de borst, keel en wangen. De flanken zijn meer vaalgroen. Van boven is de vogel meer groenachtig geel, op de stuit wat lichter en donkerder tot bruin op de vleugel- en staartpennen. De lichte ring om het oog is vrij breed. Er zit zwart tussen deze oogring en de snavel en daarboven een smal stukje geel op het voorhoofd. De iris is bruin, de snavel zwartbruin en de poten grijs tot blauwgrijs. Mannetje en vrouwtje verschillen niet.

Biotoop

Het leefgebied bestaat uit een grote aantal landschapstypen met wat bos. Dicht regenwoud mijdt de vogel, maar hij kan worden aangetroffen langs de randen van oerwoud, in rivier geleidend bos, in bos savanne maar ook in agrarisch gebied en in tuinen en parken in steden, zowel in laagland als in berggebieden tot 3400 m boven de zeespiegel.

Voorkomen

De Noordelijke Afrikaanse brilvogel is wijdverspreid en tref je aan in de Sub-Sahara van Afrika van Senegal, Gambia en Mauritanië in het westen van het oosten tot Ethiopië en Eritrea dan ten zuiden van het noorden van Angola.

Voedsel

Het voedsel bestaat voornamelijk uit insecten.

Wetenschappelijk

Noordelijke Afrikaanse brilvogel,Northern yellow white-eye,Zosterops senegalensis

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Zosteropidae (Brilvogels)
Geslacht: Zosterops
Soort: Zosterops senegalensis

Ondersoorten

Z.s. senegalensis: van Mauritanië en Senegal tot noordwestelijk Ethiopië.
Z.s. demeryi: Sierra Leone, Liberia en Ivoorkust.
Z.s. gerhardi: zuidelijk Soedan en noordoostelijk Oeganda.
Z.s. jacksoni: westelijk Kenia en noordelijk Tanzania.
Z.s. kasaicus: van centraal Congo-Kinshasa tot noordoostelijk Angola.
Z.s. heinrichi: noordwestelijk Angola.
Z.s. quanzae: centraal Angola.

Onderwerpen #African Yellow White-eye #afrikankeltarilli #Afrikansk gul glasögonfågel #Anteojitos senegalés #Geelglasogie #Gul Brillefugl #Gulbrillefugl #kruhoočko žlutozelené #Kuzeyli Sarı Gözlükçü #Noordelijke Afrikaanse Brilvogel #Northern Yellow White-eye #Occhialino africano #Olho branco amarelo #Olho-branco-amarelo #Passeriformes #Senegalbrillenvogel #Senegalinis baltavokis #Szenegáli pápaszemesmadár #szlarnik senegalski #Zosteropidae #Zosterops #Zostèrops africà #Zostérops jaune #Zuid Afrika 2024 #žuta bjelooka #окулярник сенегальський #Сенегальская белоглазка #キイロメジロ