Mozambiquesijs – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Mozambiquesijs wordt ca. 11 tot 13cm groot. Het is een kleine vogel met een korte staart. De koptekening is opvallend, het mannetje heeft een donkerbruine oogstreep en daarboven een brede heldergele wenkbrauwstreep. De kruin is weer donker en er is een donkere baardstreep. De borst en de stuit zijn geel, van boven is de vogel merendeels grijs tot olijfgroen met streepjes. Het vrouwtje mist de duidelijke baardstreep en heeft minder contrast in de koptekening.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat uit laagland savanne maar ook plantages, de randen van agrarisch gebied, akkers met gierst, tuinen en vegetatie langs rivieren, beken en wegen.

Voorkomen

Het verspreidingsgebied van de Mozambiquesijs strekt zich uit ten zuiden van de Sahara, van west en oost en naar Zuid-Afrika. Het ontbreekt alleen in de dorre regio's en regenwouden.

Voedsel

Het voedsel van de Mozambiquesijs bestaat uit graszaad, gierst, zaden en bloemen. Het eet ook fruit, bloemblaadjes, kleine vruchten en insecten.

Wetenschappelijk

Mozambiquesijs,Yellow-fronted Canary,Crithagra mozambica

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Crithagra (Kanaries)
Soort: Crithagra mozambica

Ondersoorten

C.m. caniceps: van zuidelijk Mauritanië, Senegal en Gambia tot noordelijk Kameroen.
C.m. punctigula: centraal en zuidelijk Kameroen.
C.m. grotei: oostelijk Soedan, westelijk en zuidwestelijk Ethiopië.
C.m. gommaensis: Eritrea, noordwestelijk en centraal Ethiopië.
C.m. barbata: van zuidelijk Tsjaad en de Centraal-Afrikaanse Republiek tot zuidwestelijk Kenia en centraal Tanzania.
C.m. tando: van Gabon tot Angola.
C.m. samaliyae: zuidoostelijk Congo-Kinshasa, zuidwestelijk Tanzania en noordoostelijk Zambia.
C.m. vansoni: zuidoostelijk Angola, noordoostelijk Namibië en zuidwestelijk Zambia.
C.m. mozambica: van Kenia tot oostelijk Botswana, Zimbabwe, noordoostelijk Zuid-Afrika en het zuidelijke deel van Centraal-Mozambique.
C.m. granti: zuidelijk Mozambique en oostelijk Zuid-Afrika.
Verwilderde populaties komen voor in onder andere Mauritius, Réunion, Rodrigues, Hawaii en Puerto Rico.

Onderwerpen #afrokulczyk mozambijski #Canarino frontegialla #Canário de moçambique #Canário-de-moçambique #Crithagra #Fringillidae #Gafarró de front groc #Geeloogkanarie #habe rohtlavint #habe-rohtlavint #Kara Bıyıklı Sarı İskete #Mosambikgirlitz #Mosambiksiska #Mozambički kanarinac #Mozambiki csicsörke #Mozambikinis svilikėlis #Mozambiquesijs #Mozambiquesisken #Passeriformes #Savanneirisk #Serin du Mozambique #Serín frentiamarillo #viiksihemppo #Yellow fronted Canary #Yellow-fronted Canary #Zuid Afrika 2024 #žutočela žutarica #zvonohlík mozambický #Мозамбикский канареечный вьюрок #щедрик жовтолобий #キマユカナリア