Maskerduif – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Maskerduif wordt inclusief de lange staart ca. 22 tot 26cm groot. Het is een zeer kleine duif.Het mannetje heeft een zwart "gezicht", borst en hals. De rugzijde is bruinachtig grijs. Het vrouwtje is bruinachtig grijs met een nog lichtere onderzijde en mist het zwarte masker. De staart loopt trapsgewijs af en de staartveren zijn grotendeels zwart. De vleugels zijn roestbruin.

Biotoop

De vogel komt wijd verspreid voor in droog gebied, zowel halfwoestijnen met acacia's, als agrarisch landschap.

Voorkomen

Kaapse planten komen voor in heel tropisch Afrika. Het bereik strekt zich uit van Senegal tot Soedan tot de Rode Zee en de zuidelijke delen van het Arabische schiereiland, evenals van het zuiden tot Zuid-Afrika. In Madagaskar is de ondersoort Oena capensis aliena inheems.

Voedsel

De Maskerduif is een zaadeter.

Wetenschappelijk

Maskerduif,Namaqua dove,Oena capensis

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Columbiformes (Duifachtigen)
Familie: Columbidae (Duiven)
Geslacht: Oena
Soort: Oena capensis

Ondersoorten

O.c. capensis: Afrika ten zuiden van de Sahara, Socotra en het Midden-Oosten van Cyprus tot zuidwestelijk Iran.
O.c. aliena: Madagaskar.

Onderwerpen #Álarcos gerle #Columbidae #Columbiformes #Dolgorepa grlica #Dugorepa grlica #Dugorepi golubić #Garastes ūbele #hrdlička kapská #Ilgauodegis purplelis #Kap kumrusu #Kaptäubchen #Långstjärtsduva #Maskedue #Maskerduif #naamiokyyhky #Namakwaduifie #Namaqua Dove #Namaquadue #Oena #Rola rabilonga #sabatuvi #Spördúfa #Tortolita rabilarga #Tortora mascherata #Tortoreta de namaqua #Turkaweczka czarnogardła #Zuid Afrika 2024 #Zwartmaskerduif #горлиця капська #Капская горлица #תורית זנתבנית #قمری دم‌دراز #يمام طويل الذنب #シッポウバト