Malachietijsvogel – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Malachietijsvogel wordt ca. 13 tot 14cm groot. Op de kruin zitten lange veertjes met afwisselend licht groenachtig blauw en zwarte bandjes die zo een kuifje vormen. Onder het oog tot op de borst is de ijsvogel oranje tot roodbruin. Op de kin is een wit vlekje en ook op de nek zit een duidelijke witte vlek. Van boven is de vogel glanzend ultramarijn blauw. Volwassen vogels hebben rode poten en een rode snavel. Onvolwassen vogels zijn doffer van kleur en hebben een donkere snavel en poten.

Biotoop

Het leefgebied bestaat uit een groot aantal landschapstype met rijk begroeid water zoals zoetwatermoerassen, plassen, beken, langzaam stromende rivieren, riviermondingen, mangrovebos, waterzuiveringsinstallaties en irrigatiekanalen, mits met begroeiing in de buurt.

Voorkomen

Hij komt voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, van Senegal en Ethiopië tot Zuid-Afrika.

Voedsel

De vogel jaagt op waterdieren zoals kreeftachtigen, padden, kikkers, kleine vissen, waterinsecten waaronder waterkevers en de larven van libellen. Soms worden ook prooien van het land bejaagd, zoals sprinkhanen en hagedissen.

Wetenschappelijk

Malachietijsvogel,Malachite kingfisher,Corythornis cristatus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Coraciiformes (Scharrelaarvogels)
Familie: Alcedinidae (IJsvogels)
Geslacht: Corythornis
Soort: Corythornis cristatus

Ondersoorten

C.c. galeritus (Senegal tot Oost-Afrika en verder tot Noord-Angola en Malawi)
C.c. nais (Príncipe)
C.c. thomensis (São Tomé)
C.c. cristatus (Zuid-Angola tot Zuid-Mozambique en het oosten van Zuid-Afrika)
C.c. stuartkeithi (Soedan en Ethiopië)

Onderwerpen #Alcedinidae #Blauet malaquita #čopasti vodomec #Coraciiformes #Corythornis #Haubenzwergfischer #Krunati vodomar #Kuifkopvisvanger #ledňáček modropláštíkový #Malachietijsvogel #Malachite Kingfisher #Malachitinis tulžys #Malahīta dzenītis #Malahitski vodomar #malakiittikalastaja #Malakitisfugl #Malakitkungsfiskare #Martín pescador Malaquita #Martin pescatore malachite #Martin-pêcheur huppé #Pica peixe de poupa #Pica-peixe-de-poupa #Tepeli yalıçapkını #Tiaraisfugl #tutt jäälind #tutt-jäälind #zimorodek malachitowy #Zuid Afrika 2024 #Малахитовый зимородок #рибалочка діадемовий #صياد السمك المتوج رفراف المتوج #カンムリカワセミ