Mahali-wever – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Mahali-wever wordt ca. 17cm groot. Ze hebben een kenmerkende witte wenkbrauw streep welke tot achter op de kruin doorloopt. De oorstreek is bruin wat overloopt op de rug. De keel is licht, en loopt tot beige op de onderzijde over. De rug is bruin, de vleugels zijn wit zwart gebandeerd. Hij heeft lichte poten en een roze snavel. De snavel basis aan de bovenzijde is zwart wat sterk contrasteerd met de witte wenkbrauwstreep.

Biotoop

De vogels leven liever in droge savannegebieden met individuele Mopane- of Acaciabomen. Ze worden zelden gevonden op een hoogte van 1400 meter.

Voorkomen

Het verspreidingsgebied strekt zich uit van Eritrea en Somalië via Oost-Afrika tot ver in zuidelijk Afrika en daar ten westen tot Namibië.

Voedsel

Mahali-wevers voeden zich met allerlei soorten zaden, wilde kruiden en ook maïs en andere granen. Afhankelijk van de beschikbaarheid spelen insecten zoals termieten, kevers of mieren een grote rol in het dieet.

Wetenschappelijk

Mahali-wever,White-browed sparrow-weaver,Plocepasser mahali

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Passeridae (Mussen)
Geslacht: Plocepasser (Wevervogels)
Soort: Plocepasser mahali

Ondersoorten

P.m. melanorhynchus: zuidoostelijk Soedan, noordelijk Oeganda, het zuidelijke deel van Centraal-Ethiopië en Kenia.
P.m. pectoralis: Tanzania, zuidelijk Malawi, zuidelijk en oostelijk Zambia, westelijk Mozambique, noordelijk Zimbabwe en noordelijk Botswana.
P.m. ansorgei: zuidwestelijk Angola en noordwestelijk
P.m. mahali: zuidelijk Namibië, zuidelijk Botswana, zuidwestelijk Zimbabwe en noordelijk en centraal Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Ak Kaşlı Dokumacı #Baltabruvis audėjinis žvirblis #Bjelotrba pletilja #Dziergacz białobrewy #Hvitbrynvever #Koringvoël #Mahali à sourcils blancs #Mahaliwever #Passeridae #Passeriformes #Plocepasser #přádelník mahalský #Spurvevæver #Tecelão pardal de sobrancelhas brancas #Tecelão-pardal-de-sobrancelhas-brancas #Teixidor pardalenc cellut #Tejedor gorrión Cejiblanco #Tejedor-gorrión cejiblanco #Tessitore passerino dai sopraccigli #valkokulmakutoja #Vitbrynad sparvvävare #Vrapčasta tkalja sa belom obrvom #Weißbrauenweber #White browed Sparrow Weaver #White-browed Sparrow-Weaver #Zuid Afrika 2024 #магалі білобровий #Ткачиковый воробей #マミジロスズメハタオリ #纹胸织布鸟