Lannervalk – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Lannervalk wordt ca. 35 tot 50cm groot, en heeft een spanwijdte tussen de 90 tot 110cm. De bovendelen zijn lichtgrijs met een zandkleurige kruin en een vage zwarte streep over de wangen vanaf de snavel. De onderzijde is wit met fijne zwarte strepen. In de vlucht zorgen de witte slagpennen en de licht gestreepte dekveren onderaan voor een lichte indruk. Geen enkele middelgrote valk is zo licht als de Lannervalk.

Biotoop

Het leefgebied is zeer gevarieerd, soms droge halfwoestijnen en vlak gebied tot in berggebieden met afwisselend beboste hellingen en open terrein tot op 5000mtr boven de zeespiegel. Het leefgebied vertoont overlap met dat van de Slechtvalk, maar de Lannervalk heeft dan een voorkeur voor de drogere gebieden.

Voorkomen

De Lannervalk komt voor in Zuid-Europa, het Nabije Oosten en Afrika.

Voedsel

Zijn prooien bestaan uit relatief kleine vogels zoals kwartels en duiven.

Wetenschappelijk

Lannervalk,Lanner falcon,Falco biarmicus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Falconiformes
Familie: Falconidae (Valkachtigen)
Geslacht: Falco
Soort: Falco biarmicus

Ondersoorten

F.b. feldeggii (Italië tot in Turkije, Azerbeidzjan en NW-Iran)
F.b. erlangeri (NW-Afrika)
F.b. tanypterus (NO-Afrika tot Arabië, Israël en Irak)
F.b. abyssinicus (Z-Mauritanië tot Ethiopië en Somalië tot Z-Kameroen en N-Kenia)
F.b. biarmicus (Congo-Kinshasa tot Z-Kenia tot in Zuid-Afrika)

Onderwerpen #Alfaneque #Bıyıklı doğan #Edelvalk #falco #Falcó llaner #falconidae #falconiformes #Feldegg sólyom #Feldegg-sólyom #Halcón borní #Hego-belatza #Južni sokol #Južni sokoll #keltapäähaukka #kõnnupistrik #Krški sokol #Lanario #Lanner Falcon #Lannerfalk #Lannerfalke #Lannervalk #planinski soko #Raróg górski #Raroh jizni #Rudgalvas piekūns #Skifteri i Mesdheut #Slagfalk #Slagfálki #Viduržeminis sakalas #Zuid Afrika 2024 #Χρυσογέρακο #Далматински (Јужен) сокол #Далматински сокол #ланер #Средиземноморский сокол #Միջերկրածովյան բազե #בז צוקים #صقر حر #لاچین #ラナーハヤブサ