Kuifbaardvogel – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Kuifbaardvogel wordt ca. 9,5 tot 10,5cm groot, met een staart welke tussen de 8,0 en 9,4cm lang wordt. De snavellengte is 2,0 tot 2,6 centimeter. De geslachten zien er het zelfde uit, als zijn sommige vrouwtjes slechts iets bleekder dan mannetjes en hebben minder rode veren in het verenkleed.

De kop is geel met rode kleine stipjes en strepen. De kruin aan de achterkant van de kap en de hals zijn zwart, in het oorgebied zijn een paar zwarte veertjes aanwezig. De bovenzijde is glanzend zwart met geelachtige tot witte vlekken. De romp is geel. De bovenzwaart is zwart met rode uiteinden. Op de borst is een grote, glanzende zwarte schildvormige vlek. Deze heeft zilverachtige punten op de veren. De rest van de onderzijde is geel, maar roodachtig gestreept op de borst en flanken. De washuid rond de ogen is zwart, de ogen zijn rood. De snavel is meestal hoornkleurig met een donkere punt. De poten zijn bruin of grijs tot zwart.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat uit struikgewas, bossen en struikgewas langs rivieren. De meest voorkomende zijn open Mopane bossen en de Miombo, een bos savanne type.

Voorkomen

Deze soort komt alleen voor in Zuid-Afrika.

Voedsel

Hij eet onder andere sprinkhanen, kevers, wespen, kakkerlakken en termieten.

Wetenschappelijk

Kuifbaardvogel,Crested Barbet,Trachyphonus vaillantii

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Piciformes (Spechtvogels)
Familie: Lybiidae (Afrikaanse baardvogels)
Geslacht: Trachyphonus
Soort: Trachyphonus vaillantii

Ondersoorten

T.v. suahelicus: van centraal Angola en zuidoostelijk Congo-Kinshasa tot noordelijk Tanzania en centraal Mozambique.
T.v. vaillantii: van zuidelijk Angola tot zuidelijk Mozambique en oostelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Barbaças de poupa #Barbaças-de-poupa #Barbetto crestato #Barbican promépic #Barbudo crestado #Barbut crestat #Brodal czubaty #Crested Barbet #ćubasti barbet #Haubenbartvogel #kirjoseppä #Kuifbaardvogel #Kuifkophoutkapper #Kuoduotasis trachifonas #Lybiidae #Piciformes #Tepeli Barbet #Tofsbarbett #Topperleskjeggfugl #Toppet Perleskægfugl #Trachyphonus #tutt udelind #tutt-udelind #vousák Levaillantův #Zuid Afrika 2024 #барбудо чубатий #Хохлатый трахифонус #ムナオビオナガゴシキドリ #南非拟鴷