Koritrap – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Koritrap kan een gewicht van 11 tot 19kg bereiken en is daarmee de zwaarste vogel die kan vliegen. De Koritrap kan 120cm groot worden. Beide geslachten hebben een gelijk verenkleed. Hij is meestal grijs en bruin gekleurd, fijn getekend met zwart en witte randen. De bovenzijde en hals zijn een zwarte en grijsachtige van kleur. Hij heeft een zwarte kruin, witte wangen met een zwarte lijn door het oog en onder de wang. De rug is bruin en de buik is wit van kleur. De kin, de keel en de nek zijn witachtig met een dunne, fijne zwarte afkadering. De veren rond de nek zijn los, waardoor het uiterlijk van een dikkere nek krijgt dan ze in werkelijkheid hebben. In baltshouding strekken ze de nek en richten ze de nekveren op. De buik is wit en de staart heeft brede banden van bruinachtig gierige en witte kleur. De kop is groot en de benen zijn relatief lang. Het oog is lichtgeel, terwijl de snavel lichtgroene hoorn is gekleurd, relatief lang, recht en nogal afgeplat aan de basis. De poten zijn geelachtig van kleur.

Biotoop

De Koritrap is een standvogel, welke leeft in de graslanden en woestijnen. Hij komt voor in open grasachtige gebieden, vaak gekenmerkt door zandgrond, vooral Kalahari-zand, en kort gras meestal in de buurt van de bedekking van geïsoleerde groepen van bomen of struiken. Hij kan worden gevonden op vlaktes, dorre plateaus, hoogveld grasland, dorre scrub, licht beboste savanne, open droog bushveld en semi-woestijn.

Voorkomen

Hij komt voor in Botswana, Zimbabwe, Namibië, Zuid-Angolië, Zuid-Afrika, Mozambique, Ethiopië, Oeganda, Zuid-Soedan, Kenia en Tanzania.

Voedsel

Hij voedt zich met insecten en andere kleine dieren, maar ook plantaardig materiaal als zaden en gras.

Wetenschappelijk

Koritrap,Kori bustard,Ardeotis kori

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Otidiformes
Familie: Otididae (Trappen)
Geslacht: Ardeotis
Soort: Ardeotis kori

Ondersoorten

A.k. struthiunculus: van Ethiopië en noordelijk Somalië tot Oeganda en noordelijk Tanzania.
A.k. kori: van Angola tot zuidelijk Mozambique en Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Abetarda gigante #Abetarda-gigante #Afrikinis didysis einis #Ardeotis #Avutarda kori #drop kori #Drop olbrzymi #Gompou #hiidtrapp #Kori Bustard #Kori droplja #Kori Toyu #Koritrap #Koritrapp #Koritrappe #kuningastrappi #Óriástúzok #Otarda kori #Otididae #Otidiformes #Outarde kori #Pioc salvatge kori #Riesentrappe #Sivovrata droplja #Zuid Afrika 2024 #Африканская большая дрофа #дрохва африканська #አባቡሎ #灰颈鹭鸨