Koningswida – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Koningswida wordt ca. 11cm groot, maar het mannetje kan door zijn lange staart wel 31 cm groot worden. Het vrouwtje en het mannetje zijn in normaal verenkleed geelbruin met donkere strepen en witte en geelbruine onderzijde. In het broedseizoen is het mannetje zwart op de kruin en op de rug. De hoofdzijden, de hals en de onderzijde zijn goudgeel gekleurd. Hij heeft dan een prachtig lange zwart. Na de broedperiode vallen de lange veren uit tijdens de rui.

Biotoop

Zijn biotoop bestaat uit subtropische savanne.

Voorkomen

Deze soort komt voor in zuidelijk Afrika, met name van zuidelijk Angola tot Namibië, Zambia, Botswana, zuidelijk Mozambique en Natal.

Voedsel

Het is voornamelijk een zaadeter.

Wetenschappelijk

Koningswida,Shaft-tailed Whydah,Vidua regia

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Viduidae
Geslacht: Vidua
Soort: Vidua regia

Onderwerpen #Crnokapa udovičica #Hårstjärtänka #Kalem Kuyruklu Vidya #Karališkoji našlytė #Királyvida #Kongevidafinke #Königswitwe #Koningswida #Kraljevska udovica #Passeriformes #Pylstertrooibekkie #Pylstertweduweetjie #Queen Whydah #Shaft tailed Whydah #Shaft-tailed Whydah #Spydhaleenke #vdovka královská #Vedova codafili #Veuve royale #Vidua #Vídua reial #Viduidae #viiripyrstöleski #Viuda real #Viúva seta #Viúva-seta #Wdówka królewska #Zuid Afrika 2024 #вдовичка королівська #Королевская вдовушка #ミカドスズメ