Kleine textorwever – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Kleine textorwever wordt ca. 13cm groot. Het mannetje heeft in de broedperiode een opvallend roomwitte iris in contrast tot het zwarte gezichtsmasker, dat zich uitstrekt over het voorhoofd, de kruin, de wangen en de oordekkingen tot aan de keel. Het verenkleed is geen gecombineerd met kastanjebruine tinten en bedekt op de rus met donkere lijnen. De soortgelijke pop heeft geen zwart op het voorhoofd, heeft rode ogen en roze poten.

Biotoop

Het verspreidingsgebied omvat struiken en met bomen bedekt grasland, bij voorkeur in de buurt van het water, maar ook bij nederzettingen tot 2000 mtr hoogte.

Voorkomen

De Kleine textorwever komt voor in Oost-Afrika en in Zuid-Afrika in Angola, Ethiopië, Botswana, Burundi, de Democratische Republiek Congo, Djibouti, Kenia, Malawi, Mozambique, Namibië, Rwanda, Zambia, Zimbabwe, Somalië, Zuid-Afrika, Zuid-Soedan, Eswatini, Tanzania en Oeganda, en is geïntroduceerde in de Verenigde Arabische Emiraten.

Voedsel

Het dieet bestaat voornamelijk uit insecten, waaronder rupsen, sprinkhanen, termieten, maar ook groentezaden, moerbeien en bloemen.

Wetenschappelijk

Kleine textorwever,Lesser Masked Weaver,Ploceus intermedius

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Ploceidae (Wevers en verwanten)
Geslacht: Ploceus
Soort: Ploceus intermedius

Ondersoorten

P. i. intermedius: zuidelijk Soedan, Ethiopië, Somalië, oostelijk Congo-Kinshasa, westelijk en centraal Tanzania en Kenia.
P. i. cabanisii: van Congo-Brazzaville tot zuidwestelijk Tanzania, zuidelijk tot Namibië, noordelijk Botswana, noordelijk en oostelijk Zuid-Afrika en zuidelijk Mozambique.
P. i. beattyi: westelijk Angola.

Onderwerpen #Cabanisweber #Crnočela pletilja #Kleine Textorwever #Kleingeelvink #Lesser Masked Weaver #Lille Væver #Mala trakasta tekstor tkalja #Mindre maskvävare #mustanaamakutoja #Ortanca Dokumacı #Passeriformes #Ploceidae #Ploceus #Småmaskevever #snovač maskový #Tecelão pequeno de mascarilha #Tecelão-pequeno-de-mascarilha #Teixidor emmascarat menut #Tejedor intermedio #Tessitore mascherato minore #Tisserin intermédiaire #Vidutinis audėjas #Wikłacz sawannowy #Zuid Afrika 2024 #Средний масковый ткач #ткачик савановий #メンハタオリドリ #黑脸织雀