Kleine kraaghoningzuiger – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Kleine kraaghoningzuiger wordt ca. 12cm groot en heeft een opvallend neerwaarts gebogen snavel. De poten zijn zwart, de ogen donkerbruin. De poppen zijn aan de bovenzijde geelachtig grijs, terwijl de onderzijde bruinachtig is. De mannetjes zijn glossy groen en hebbeb een smalle glinsterend blauwe band op de keel, hun borst is opvallend oranjerood, met geel aan de flanken.

Biotoop

Het is een typische vogel van Fynbos en tuinen.

Voorkomen

De Kleine kraaghoningzuiger is endemisch in Zuid-Afrika en leeft voornamelijk in Namibië en de Westkaap. In het oosten en noorden strekt het distributiegebied zich uit tot de provincie KwaZulu-Natal, tot Eswatini en de provincies Mpumalanga en Limpopo.

Voedsel

Het belangrijkste deel van zijn voedsel bestaat uit nectar, insecten zoals kevers, vliegen en spinnen.

Wetenschappelijk

Kleine kraaghoningzuiger,Southern double-collared sunbird,Cinnyris chalybeus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Nectariniidae (Honingzuigers)
Geslacht: Cinnyris
Soort: Cinnyris chalybeus

Ondersoorten

C.c. subalaris - oostelijk Zuid-Afrika
C.c. chalybeus - zuidelijk Namibië en westelijk Zuid-Afrika

Onderwerpen #Afrikaans #Beija flor de banda fina #Beija-flor-de-banda-fina #Cinnyris #Halsbandnektarvogel #kapinpensasmedestäjä #Kappsolfugl #Kékszalagos nektármadár #Klein rooibandsuikerbekkie #Klein-rooibandsuikerbekkie #Kleine Kraaghoningzuiger #Nectariniidae #nektarnik czerwonopręgi #Nettarinia duecollari meridionale #Passeriformes #Pietinė spalvingoji nektarina #Souimanga chalybé #Southern Double collared Sunbird #Southern Double-collared Sunbird #strdimil dvoupruhý #Suimanga acerado #Suimanga de doble collar #Sydlig dubbelbandad solfågel #Sydlig Halsbåndsolfugl #üneyli Çift Kuşaklı Nektarkuşu #Zuid Afrika 2024 #маріка південна #Синегалстучная нектарница #ミナミゴシキタイヨウチョウ #小双领花蜜鸟