Kaapse rotsmus – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Kaapse rotsmus wordt ca. 15 tot 16cm groot. Hij dofbruin aan de bovenzijde en licht grijsbruin aan de onderzijde. Op de keel zit een vuil gele vlek. Het meest opvallend is de brede, lichte wenkbrauwstreep die naar de nek toe breder wordt en van boven wordt begrensd door een bruine kruin en van onder door een eveneens bruine oogstreep. De snavel is fors, de ondersnavel is lichter dan de bovensnavel.

Biotoop

Het leefgebied bestaat uit half open, heuvelend landschap, licht beboste savanne en cultuurland tot op 1500 m boven de zeespiegel.

Voorkomen

Het komt voor in onder andere Malawi, Gabon, Congo, Zaïre, Tanzania, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Mozambique en de Zuid-Afrikaanse Republiek.

Voedsel

Hij leeft van fruit, zaden en insecten.

Wetenschappelijk

Kaapse rotsmus,Yellow-throated bush sparrow,Gymnoris superciliaris

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Passeridae (Mussen)
Geslacht: Gymnoris (Rotsmussen)
Soort: Gymnoris superciliaris

Ondersoorten

G.s. bororensis (O-Tanzania, Mozambique en het noordoosten van Zuid-Afrika)
G.s. flavigula (ZO-Zambia, Zimbabwe, O-Botswana en het noorden van Zuid-Afrika)
G.s. rufitergum (Gabon tot in NO-Namibië en oostelijk tot in het zuidwesten van Tanzania, Zambia en NW-Botswana)
G.s. superciliaris (het oosten van Zuid-Afrika)

Onderwerpen #Ak Kaşlı Serçe #Bantusteinspurv #Geelvlekmossie #Geltongurklis savaninis žvirblis #Gorrión cejudo #Gymnoris #Hvidbrynet Stenspurv #Kaapse Rotsmus #Kapsteinsperling #metsäkalliovarpunen #Moineau bridé #Obrvasti vrabac kamenjarac #Pardal de sobrancelha #Pardal embridat #Pardal-de-sobrancelha #Passeridae #Passeriformes #Petronia golagialla #Sárgatorkú köviveréb #Smeđoleđi vrabac #valgekulm varblane #valgekulm-varblane #Vitbrynad stensparv #vrabec bělobrvý #Wróbel białobrewy #Yellow-throated Bush Sparrow #Yellow-throated Petronia #Zuid Afrika 2024 #горобець білобровий #Желтогорлый каменный воробей #マミジロイワスズメ