Kaapse mus – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Kaapse mus wordt ca. 14 tot 16cm groot. De mannetjes van de nominaatvorm P.m. melanurus hebben een zwarte kruin, de bovenzijde is bruingrijs en de onderzijde is kastanjebruin. De veren van de veren eindigen elk met een grijze punt. De bovenste staartdekveren zijn donker grijsbruin. De staartpennen zijn zwartbruin met een grijsbruine rand en een kaneelkleurige punt. Een brede witte band loopt van het uiteinde van het oog in een halvemaanvorm naar de nek. Het gebied van de basis van de snavel tot het oog, de wangen, de kin en het midden van de keel zijn zwart en er is een breed zwart slabbetje op de borst. De rest van de onderkant van het lichaam is witachtig, aan de zijkanten en flanken is dit wit bedekt met olijfgrijs. Bij beide geslachten is de snavel zwart, de ogen donkerbruin en de poten zwart.

Biotoop

Hij geeft de voorkeur aan open graslandsavans, die bestaan uit verspreid opgestelde groepen bomen. Hij is vooral aanwezig langs rivierbeddingen, maar woont ook in landbouwgebieden, boerderijen, nederzettingen en komt steeds vaker in het binnenland voor in grote steden.

Voorkomen

De Kaapse mus is endemisch voor zuidelijk Afrika. Het is te vinden in Namibië, Botswana, Angola, Zimbabwe, Lesotho en de Republiek Zuid-Afrika.

Voedsel

Ze voedden zich met zaden, knoppen van vruchtbomen, en insecten.

Wetenschappelijk

Kaapse mus,Cape Sparrow,Passer melanurus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Passeridae (Mussen)
Geslacht: Passer
Soort: Passer melanurus

Ondersoorten

P.m. damarensis: Zuidwestelijk Angola en Namibië tot west Zimbabwe en Noord/South Afrika
P.m. melanurus: Zuidwest, zuid en oost- Zuid Afrika
P.m. vicinus: Oostelijk Zuid Afrika (hooglanden) en Lesotho

Onderwerpen #Boersparv #Boerspurv #Cape Sparrow #Crnolici vrabac #Fokföldi veréb #Gewone mossie #Gorrión de El Cabo #Južnoafrički vrabac #Kaapse Mus #Kap Serçesi #Kapinis žvirblis #Kapsperling #Kapspurv #Moineau mélanure #mustpea varblane #mustpea-varblane #Pardal del Cap #Pardal do cabo #Pardal-do-cabo #Passer #Passera del Capo #Passeridae #Passeriformes #sirkkuvarpunen #vrabec kapský #Wróbel czarnogłowy #Zuid Afrika 2024 #горобець чорноголовий #Южноафриканский воробей #ホオグロスズメ