Kaapse loofbuulbuul – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Kaapse loofbuulbuul wordt 17-22cm groot. Hij heeft een bruine rug, een witachtige keel en lichtgrijs gebied op het midden van de borst. Een vage zwartachtige lijn loopt van de snavel tot achter het oog. De wangen zijn olijfbruin, en hij heeft een lichte oogring. De kruin en de bovenkant, inclusief de vleugels, zijn donker olijfbruin kleurig. Het vrouwtje is wat kleiner, anders verschillen de geslachten niet. Jonge vogels zijn enigszins mat met meer roodbruin op romp en staart en aan de onderkant helder geelachtig.

Biotoop

De Kaapse loofbuulbuul komt meestal voor in kleine luidruchtige groepen op de grond, foeragerend op mieren maar is ook onderdeel bij gemengde groepjes jagende vogels. Hij is moeilijk te zien omdat hij zich vaak ophoudt in dichte vegetatie.

Voorkomen

Hij komt voor in Afrika ten zuiden van de Sahara in AngolaAngola, Botswana, de Democratische Republiek Congo, Malawi, Mozambique, Zambia, Zimbabwe, Somalië, Zuid-Afrika en Tanzania.

Voedsel

Het voer bestaat voornamelijk uit insecten, slakken, kleine reptielen, fruit en planten.

Wetenschappelijk

Kaapse loofbuulbuul,Terrestrial brownbul,Phyllastrephus terrestris

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Pycnonotidae (Buulbuuls)
Geslacht: Phyllastrephus (Loofbuulbuuls)
Soort: Phyllastrephus terrestris

Ondersoorten

P.t. suahelicus: van zuidelijk Somalië tot noordelijk Mozambique.
P.t. intermedius: van zuidwestelijk Angola, zuidoostelijk Congo-Kinshasa tot zuidelijk Mozambique, noordoostelijk Zuid-Afrika en noordelijk Botswana.
P.t. terrestris: oostelijk en zuidelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Passeriformes #Phyllastrephus #Pycnonotidae #Zuid Afrika 2024