Kaapse lawaaimaker – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Kaapse lawaaimaker wordt ca. 16 tot 17cm groot. De bovenzijde van de volwassene vogels zijn grijs, met de mantel en secundaire veren getinte bruinachtige olijf. Het gebied tussen de snavel en oor wordt gescheiden van de kruin door een prominente witte streep. De kin, keel, centrale borst, romp, bovenborst en buitenste staartveren zijn oranje. De buik is lichtgrijs tot wit. De korte, zwarte snavel is vrij recht, maar is licht naar beneden gebogen. De poten en voeten zijn zwart en het oog is bruin. De seksen zijn vergelijkbaar.

Biotoop

Hij bewoont de bossen en de struiklandschappen, maar komt ook voor op landbouwgrond en in steden.

Voorkomen

De Kaapse lawaaimaker is alleen te vinden in Oost- en Zuid-Afrika, van Zuid-Soedan tot Kaap de Goede Hoop.

Voedsel

Deze vogels kijken vooral op de grond voor insecten, spinnen, wormen, kikkers, hagedissen, en daarnaast kunnen bessen ook gegeten worden.

Wetenschappelijk

Kaapse lawaaimaker,Cape robin-chat,Dessonornis caffer

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Muscicapidae
Geslacht: Dessonornis
Soort: Dessonornis caffer

Ondersoorten

D.c. iolaemus: Zuid Sudan tot in Malawi en noord Mozambique
D.c. kivuensis: Zuidwest Uganda en oost Congo
D.c. caffer: Zimbabwe en noord-, ooest-, en zuid Zuid Afrika
D.c. namaquensis: Zuid Namibië en west en centraal Zuid Afrika

Onderwerpen #Cape Robin Chat #Cape Robin-Chat #Cosifa cafre #Cossifa del Cap #Cossifa del Capo #Cossifa do cabo #Cossifa-do-cabo #Dessonornis #drozdík kapský #Fokföldi rozsdásrigó #Gewone janfrederik #Kaapse Lawaaimaker #Kaffertrosteskvett #Kap Kızılca Bülbülü #Kapdrosselsanger #Kapinė kosifa #Kaprötel #Kapsnårtrast #mägi ruugeööbik #mägi-ruugeööbik #matkijapunatasku #Muscicapidae #Passeriformes #Sivoboki slavuj #Sivogrudi crvendać #Zuid Afrika 2024 #złotokosik ogrodowy #золотокіс садовий #Капская чекановая горихвостка #ツグミヒタキ