Kaapse kwikstaart – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Kaapse kwikstaart wordt ca. 17 tot en met 20,5cm groot. Er is geen verschil tussen beide seksen. In volwassen broedkleed van de nominaatvorm is de hele bovenzijde donker olijfgrijs. De onderzijde is licht van kleur. De iris heeft een donkerbruine kleur, de snavel is zwart. De kin en de keel zijn roomwit en worden omzoomd door een donkere borstband, die breder is in het midden van de borst. De borstzijde en de flanken zijn als de bovenkant olijfgrijs, de rest van de onderzijde is geel tot roomwit. De onderstaart veren zijn wit. De poten hebben een zwart-grijze kleur.

Biotoop

De Kaapse kwikstaart leeft op plaatsen plaatsen met laag beplante vlakten zoals gras in de buurt van alle soorten water. In het zuidelijke deel van het verspreidingsgebied zijn ze vaak in de buurt van bewoning op gazons in grote steden of dorpen, met bomen bedekte rivieren, op uiterwaarden, weilanden en duinen en op zanderige of rotsachtige stranden.

Voorkomen

Kaapse kwikstaarten zijn te vinden in Oost- en Zuid-Afrika, Oeganda, de oostelijke DR Congo en Kenia, via Zambia en Angola naar zuidelijk Afrika, ten zuiden van de West-Kaap en de Kaap de Goede Hoop.

Voedsel

Het voedt zich met allerlei soorten insecten, kikkervisjes en slakken.

Wetenschappelijk

Kaapse kwikstaart,Cape wagtail,Motacilla capensis

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Motacillidae (Piepers en kwikstaarten)
Geslacht: Motacilla (Kwikstaarten)
Soort: Motacilla capensis

Ondersoorten

M.c. simplicissima: Angola en noordoostelijk Namibië tot zuidoostelijk Congo-Kinshasa, Zambia en westelijk Zimbabwe.
M.c. capensis: westelijk en zuidelijk Namibië tot zuidelijk Mozambique en Zuid-Afrika.
M.c. wellsi: oostelijk Congo-Kinshasa en zuidwestelijk Oeganda tot centraal Kenia en noordwestelijk Tanzania.

Onderwerpen #Alvéola do cabo #Alvéola-do-cabo #Askeerle #Ballerina del Capo #Bergeronnette du Cap #Cape Wagtail #Cuereta del Cap #Fokföldi billegető #Gewone kwikkie #Kaapse Kwikstaart #Kap Kuyruksallayanı #Kapärla #Kapinė kielė #Kapska pliska #Kapstelze #Kapvipstjert #konipas jihoafrický #Lavandera de El Cabo #lõunavästrik #Maslinasta pastirica #motacilla #Motacillidae #Passeriformes #Pliszka obrożna #suvantovästäräkki #Zuid Afrika 2024 #Капская трясогузка #плиска капська #サメハクセキレイ