Helmparelhoen – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Helmparelhoen is een grote, 53 tot 58cm vogel met een rond lichaam en een kleine kop. Het verenkleed is grijs-zwart gespikkeld met wit. Net als andere parelhoenders heeft deze soort een kale kop, dat in deze soort is versierd met een doffe gele of roodachtige washuid met rode, blauwe of zwarte tinten. De vleugels zijn kort en rond en de staart is eveneens kort.

Biotoop

De Helmparelhoen geeft de voorkeur aan warme, droge en open habitats zoals bosranden, savannes, steppes, semi-woestijnen of landbouwgrond. De regionale distributie wordt bepaald door de watervoorziening. Vaak zie je grote opeenhopingen van de vogels op waterplekken. In de bergen vindt u de soort tot een hoogte van 3000 meter.

Voorkomen

De Helmparelhoen is inheems in Afrika, voornamelijk ten zuiden van de Sahara, en is op grote schaal geïntroduceerd, als een gedomesticeerde soort, in Noord-Amerika, Colombia, Brazilië, Australië en Europa.

Voedsel

Het helmparelhoen is een alleseter. Net als kippen zoeken helmparelhoenders hun eten door met hun sterke klauwen de grond om te wroeten. Ze eten vooral zaden, fruit, slakken, spinnen, wormen, maar ook kikkers, hagedissen, kleine slangen, kleine zoogdieren en teken.

Wetenschappelijk

Helmparelhoen,Helmeted Guineafowl,Numida meleagris

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Galliformes (Hoendervogels)
Familie: Numididae (Parelhoenders)
Geslacht: Numida
Soort: Numida meleagris

Ondersoorten

N.m. sabyi: noordwestelijk Marokko.
N.m. galeatus: van westelijk Afrika tot zuidelijk Tsjaad en noordelijk Angola.
N.m. meleagris: van oostelijk Tsjaad tot westelijk Ethiopië, noordelijk Kenia, Oeganda en noordelijk Congo-Kinshasa.
N.m. somaliensis: noordoostelijk Ethiopië en Somalië.
N.m. reichenowi: van Kenia tot centraal Tanzania.
N.m. mitratus: van Tanzania tot Mozambique, Zambia en Botswana.
N.m. marungensis: van zuidelijk Congo-Kinshasa tot westelijk Angola en Zambia.
N.m. papillosus: Botswana en Namibië.
N.m. coronatus: oostelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Beçtavuğu #Biserka #Faraona di Numidia #Fraca da Guiné #Galliformes #Gewone tarentaal #Helmeted Guineafowl #helmikana #Helmparelhoen #Helmperlhuhn #Hjälmpärlhöna #Hjelmperlehøne #Naminė patarška #Numida #Numididae #Parastā pērļvista #pärlkana #Pegatka #Perlehøne #Perlica zwyczajna #perlička kropenatá #Perluhæna #Pintada #Pintada común #Pintade de Numidie #Poepeletaat #Sisakos gyöngytyúk #Zuid Afrika 2024 #Обыкновенная цесарка #цесарка рогата #Шлемоглава токачка #دجاج غيني أبو خوذة غرغر #ホロホロチョウ