Helmklauwier – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Helmklauwier is een middelgrote vertegenwoordiger van zijn familie, die een grootte tussen 19 en 25cm bereikt. Een extern herkenbaar seksueel dimorfisme is niet aanwezig bij deze soort. Het lichaam wordt gekenmerkt door een lange staart en brede, afgeronde vleugels. Het verenkleed is gekleurd op de rug, vacht en oppervlaktestaartdekens blauwachtig zwart en kan in sommige lichterige omstandigheden een lichtgroene glans hebben. De borst, de buik zijn uniform wit tot grijs-wit. In het gebied van de bovenste hals is deze kleur losgemaakt van grijstinten, die zich uitstrekken tot de oordopjes als een halvemaanvormige band en donkerder wordt. Achter en onder de ogen is een waaiervormige, wit tot grijs-witte vlek. De kap is bijzonder uitgesproken en prachtig van vorm. De witte veren, die tot 38mm lang zijn, zijn licht naar voren gebogen.

Biotoop

Helmklauwieren zijn niet erg veeleisend bij het kiezen van hun favoriete biotoop en tolereren een aantal open landschapsvormen zoals door bomen behoste savanne en lichtbosland, maar worden vaak ook aangetroffen in door de mens gemaakte habitats zoals plantages en tuinen.

Voorkomen

Het leefgebied van de Helmklauwier strekt zich in eerste instantie uit van de kusten van Senegal en Guinee als een brede band over het hele continent tot in Ethiopië en het oosten van Somalië. Bovendien, verder naar het zuiden, een gebied van het noordwesten van Angola ten noordoosten van Zuid-Afrika en van centraal Namibië tot het noordoosten van Mozambique.

Voedsel

Het eten bestaat voornamelijk uit een breed scala aan geleedpotigen, waarbij vlinders en rupsen een bijzonder groot deel van het dieet uitmaken. Daarnaast zijn het mieren, termieten, sprinkhanen, spinnen, duizendpoten en kevers die gegeten worden.

Wetenschappelijk

Helmklauwier,White Helmetshrike,Prionops plumatus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Vangidae (Vanga's)
Geslacht: Prionops (Helmklauwieren)
Soort: Prionops plumatus

Ondersoorten

P.p. plumatus: van Senegal tot noordelijk Kameroen.
P.p. concinnatus: van centraal Kameroen tot noordwestelijk Ethiopië en Oeganda.
P.p. cristatus: van Eritrea en noordelijk Ethiopië tot zuidoostelijk Soedan en noordwestelijk Kenia.
P.p. vinaceigularis: van oostelijk Ethiopië en Somalië tot oostelijk Kenia en noordoostelijk Tanzania.
P.p. poliocephalus: van zuidelijk Oeganda en centraal Kenia tot Angola, Namibië en Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Ak Sorguçlu Vanga #Atacador de poupa branca #Atacador-de-poupa-branca #Averla piumata bianca #Baltakuodė šalminė medšarkė #Beli svračak šlemaš #Czołoczub żółtooki #Helmklauwier #Hjelmtornskade #Hvittopphjelmvarsler #Krunata vanga #Passeriformes #přílbovník chocholatý #Prionop de cresta blanca #Prionopo crestiblanco #Prionops #Sisakos pápaszemesgébics #valkoharjalepinkäinen #Vangidae #Vit hjälmtörnskata #Weißschopf Brillenwürger #Weißschopf-Brillenwürger #White crested Helmetshrike #White Helmetshrike #White-crested Helmetshrike #Withelmlaksman #Zuid Afrika 2024 #багадаїс білочубий #Длиннохохлый очковый сорокопут #ነጭ ቁንጮ ሽሻይ #エボシメガネモズ