Hamerkop – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Hamerkop is een middelgrote watervogel, met een hoogte van 56cm. Het verenkleed is een saai bruin met paarse irisering op de rugr. De staart is vaag bestreept met donkerder bruin. De seksen zijn hetzelfde en jonge vogels lijken op volwassenen. De snavel is lang, 80 tot 85mm en aan het einde licht gehaakt. De snavel is bruin bij jonge vogels, maar wordt zwart tegen de tijd dat een vogel uitvliegt. De hals en poten zijn redelijk kort. De kale delen van de poten zijn zwart en de poten zijn alleen gevederd tot aan het bovenste deel van de scheenbeen.

Biotoop

De Hamerkop komt voor in Afrika ten zuiden van de Sahara, Madagaskar en de kust in zuidwest-Arabië.

Voorkomen

De Hamerkop vereist ondiep water om te foereren en wordt aangetroffen in alle wetlandhabitats, waaronder rivieren, beken, seizoensgebonden poelen, estuaria, reservoirs, moerassen, mangroven, geïrrigeerde land zoals rijstsoots, savanne en bossen. In Tanzania is het onlangs ook begonnen met het foerageren op rotsachtige kusten.

Voedsel

Hij is een generalist, hoewel amfibieën en vissen het grootste deel van het dieet vormen. Het dieet bevat ook garnalen, insecten en knaagdieren.

Wetenschappelijk

Hamerkop,Hamerkop,Scopus umbretta

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Scopidae
Geslacht: Scopus
Soort: Scopus umbretta

Onderwerpen #āmurgalvis #Avemartillo #Batoglavka #Čaplja batoglavka #Çekiçkafa #Gogó #Hamerkop #Hammerhoved #Hammerkopf #kladivouš africký #Kūjagalvis #Ocell martell #Ombrette africaine #Pássaro martelo #Pássaro-martelo #Pelecaniformes #Scopidae #Scopus #Skuggstork #Skyggefugl #Umbretta #vasarapäähaikara #vasarpea #Waruga #Zuid Afrika 2024 #молотоголов #Молотоголовая цапля #Чукоглава чапла #مطرقي الرأس #シュモクドリ