Hadada-Ibis – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Hadada-ibis is een grote (ongeveer 76cm lange), grijs tot gedeeltelijk bruine, ibis. Mannetjes en vrouwtjes zijn hetzelfde in verenkleed. Hij heeft een smalle, witte, grof horizontale streep over de wangen. Dit wordt soms een "snor" genoemd, hoewel het niet de mondhoeken bereikt. Het verenkleed over de vleugels heeft een iriserende paarse glans geproduceerd door optische microstructuren in de veren. De vogel heeft zwartachtige poten en een grote grijs-zwarte snavel, maar tijdens het broedseizoen heeft het een rode atolmen op de basale helft van de bovenkam. De bovenste oppervlakken van de poten zijn tijdens het begin van het broedseizoen vergelijkbaar rood. De vleugels zijn krachtig en breed, waardoor snel opstijgen en gemakkelijk manoeuvreren door dichte boombedekking mogelijk zijn. Ze hebben harde (redelijk irritante) roep.

Biotoop

Zijn leefgebied bestaat in Sub-Sahara Afrika in open graslanden, savanne en wetlands, evenals stadsparken, schoolvelden, groene gangen en grote tuinen.

Voorkomen

De Hadada-ibis komt voor in Soedan, Burundi, Ethiopië, Senegal, Oeganda, Tanzania, Gabon, Democratische Republiek Congo, Kameroen, Gambia, Kenia, Somalië, Lesotho, Eswatini, Botswana, Mozambique, Zimbabwe, Namibië en Zuid-Afrika.

Voedsel

De Hadada-ibis voedt zich met insecten, duizendpoten en regenwormen, met behulp van hun lange snavel om zachte grond te onderzoeken. Ze eten ook grotere insecten, zoals de Libanasidus vittatus, en spinnen en kleine hagedissen. Deze vogels voeden zich ook gemakkelijk met slakken en onderzoeken vaak grote tuinbedden rond woonhuizen.

Wetenschappelijk

Hadada-ibis,Hadeda Ibis,Bostrychia hagedash

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Pelecaniformes (Roeipotigen)
Familie: Threskiornithidae (Ibissen en lepelaars)
Geslacht: Bostrychia
Soort: Bostrychia hagedash

Ondersoorten

B.h. nilotica (Soedan en Ethiopië tot in het Kongogebied, Oeganda en het noordwesten van Tanzania)
B.h. brevirostris (Senegal tot Kenia en zuidelijk tot in Zambia en het noorden van Mozambique)
B.h. hagedash (zuidelijk Afrika)

Onderwerpen #Bostrychia #Hadada Ibis #Hadada-ibis #Hadadaibis #Hadadaíbisz #hadadaiibis #Hadeda #Hagedasch #Ibis hadada #Ibis hadadà #ibis hagedaš #Ibis hagedash #naeruiibis #Pelecaniformes #Smeđi ibis #Threskiornithidae #Zuid Afrika 2024 #ሃዳዳ ጋጋኖ