Groenstaartglansspreeuw – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Groenstaartglansspreeuw wordt 21 tot 24cm groot. Het is een betrekkelijk grote, overwegend blauwgroen gekleurde glansspreeuw, die sterk lijkt op de Bronsstaartglansspreeuw en de Blauwoorglansspreeuw. Hij verschilt van de Bronsstaartglansspreeuw door de blauwe weerschijn op de bovenstaartdekveren en de staartveren zijn blauwgroen. De kleur van de iris varieert van wit en geel tot oranje of rood.

Biotoop

Het leefgebied bestaat uit bossavanne. In West-Afrika komt de soort tot in woestijnachtig droge gebieden voor, in het oosten en zuiden van het verspreidingsgebied is een vogel van meer bosrijk of in cultuur gebracht land met meer regenval. Het is een vogel van laagland en in Kenia ook van kustgebieden, maar in Ethiopië verblijft de vogel ook in hoogland tot 2000 m boven de zeespiegel.

Voorkomen

Hij broedt van Senegal ten oosten tot Ethiopië en zuid door Oost-Afrika naar het noordoosten van Zuid-Afrika en Angola.

Voedsel

Net als andere spreeuwen is de Groenstaartglansspreeuw een omnivoor, waarbij een breed scala aan ongewervelde dieren, zaden en bessen, en vooral vijgen, wordt gegeten, maar bestaat het dieet voornamelijk uit insecten.

Wetenschappelijk

Groenstaartglansspreeuw,Greater blue-eared starling,Lamprotornis chalybaeus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Sturnidae (Spreeuwen)
Geslacht: Lamprotornis (Glansspreeuwen)
Soort: Lamprotornis chalybaeus

Ondersoorten

L.c. chalybaeus: van Senegal en Gambia tot centraal Soedan.
L.c. cyaniventris: van Eritrea tot noordwestelijk Somalië, noordelijk Kenia en oostelijk Congo-Kinshasa.
L.c. sycobius: van zuidwestelijk Oeganda en zuidelijk Kenia tot westelijk Mozambique.
L.c. nordmanni: van zuidelijk Angola en noordelijk Namibië tot zuidelijk Mozambique en noordelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Blåkindad glansstare #Blåøreglansstær #Blåøret Glansstær #Büyük Mavikulak Sığırcık #błyszczak stalowy #Choucador à oreillons bleus #Estornell metàl-lic gran d'orelles blaves #Estorninho-grande-d'orelha-azul #Estornino orejiazul #Greater Blue-eared Glossy-Starling #Greater Blue-eared Starling #Groenstaartglansspreeuw #Groot-blouoorglansspreeu #Grünschwanz-Glanzstar #kyläloistokottarainen #Lamprotornis #leskoptev kovová #Mėlynausis blizgusis varnėnas #Passeriformes #Plavoboki čvorak #Storno splendente guanceblu maggiore #sturnidae #Veliki plavouhi čvorak #Zöldfarkú fényseregély #Zuid Afrika 2024 #мерл зелений #Стальной блестящий скворец #ተራው ወማይ #セイキムクドリ