Grijze wouw – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Grijze Wouw is een mystieke vogel. In Marokko dachten we dat er een duif voorbij vloog totdat hij begon te bidden. Erg gaaf! De foto's zijn van behoorlijke afstand en zijn niet optimaal scherp maar geven een goede impressie. De grijze wouw is algeheel grijs, echter zijn zijn vleug uiteindes zwart. De fel rode ogen zijn kenmerkend voor deze vogel. Hij wordt 31-36 cm lang en heeft een spanwijdte van 71-85 cm.

Biotoop

De Grijze Wouw komt vooral voor in savannes, grasland en landbouwgebieden. Hij zit vaak op de uitkijk op telefoonpalen.

Voorkomen

Deze soort verspreidt zich langzaam naar het noorden. Het is een dwaalgast in België en Nederland (van maart tot mei). Hij komt onder andere voor in Noord-Afrika en Afrika ten zuiden van de Sahara. Er zijn waarnemingen gedaan in Portugal, Spanje, India, Marokko en Zuid-Australië.

Voedsel

Zijn voedsel bestaat uit kleine zoogdieren en reptielen, en zit vaak op de uitkijk vanaf bomen, telefoonpalen en telefoondraden. Ook 'bidt' de Grijze Wouw net als de Torenvalk.

Wetenschappelijk

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Accipitriformes
Familie: Accipitridae (Sperwerachtigen)
Geslacht: Elanus (Grijze wouwen)
Soort: Elanus caeruleus

Ondersoorten

E.c. caeruleus: zuidwestelijk Iberisch Schiereiland, Afrika en zuidwestelijk Arabië.
E.c. vociferus: van Pakistan tot oostelijk China, Malakka en Indochina.
E.c. hypoleucus: de Grote- en Kleine Soenda-eilanden, de Filipijnen, Celebes en Nieuw-Guinea.

Onderwerpen #Accipitridae #Accipitriformes #Ak çaylak #Blå Glente #Black-winged Kite #Blouvalk #Common Black-shouldered Kite #Elanio Común #Élanion blanc #Elanus #Esparver d'espatlles negres #Gleitaar #Grijze Wouw #grijze wouwen #Grize Glee #Kaniuk #Kuhi #Lagarteiro cincento #Lebduh #liitohaukka #Lunec sedy #Marokko 2010 #Melnplecu klīja #Nibbio bianco #Paprastasis palšasis peslys #Peneireiro-cinzentohõbehaugas #siva lunja #sp #Spanje 2021 #sperwerachtige #Svartvingad glada #Svartvingeglente #Völsungur #Έλανος #Дымчатый коршун #Пепелява каня #Սևաթև ցին #דאה שחורת-כתף #حدأة سوداء الجناح #کورکور بال‌سیاه #เหยี่ยวขาว #カタグロトビ #黑翅鸢