Grijsnekkanarie – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Grijsnekkanarie wordt 11 tot 13cm groot. De volwassen man heeft een groene rug met zwarte rand aan de vleugels en staart van de vleugelveren. De onderdelen, romp en staartzijden zijn geel en de onderbuik is wit. De achterste hoofd en hals zijn grijs en het gezicht is kaneel. Het vrouwtje is vergelijkbaar, maar met minder grijs op het hoofd. De juveniel heeft groen-gele onderdelen met zware bruine strepen.

Biotoop

Het leefgebied bestaat uit open hooglanden, vaak op hoogten boven de 2.000 meter. Hij bevindt zich daar op bossige hellingen en plantages. Hij is ook te vinden in menselijke nederzettingen, onder andere op plantages, in tuinen en aan de randen van de wegen.

Voorkomen

Het is een standvogel en broedvogel in zuidelijk Afrika en is geïntroduceerd in Mauritius en Réunion.

Voedsel

Het is voornamelijk een zaadeter.

Wetenschappelijk

Grijsnekkanarie,Cape canary,Serinus canicollis

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Fringillidae (Vinkachtigen)
Geslacht: Serinus (Kanaries)
Soort: Serinus canicollis

Ondersoorten

S.c. griseitergum: oostelijk Zimbabwe en westelijk Mozambique.
S.c. canicollis: Zuid-Afrika.

Onderwerpen #aed koldvint #aed-koldvint #Canarino del Capo #Canário de nuca cinzenta #Canário-de-nuca-cinzenta #Cape Canary #Fringillidae #Gafarró del Cap #Gelbscheitelgirlitz #Geltonvainikis svilikėlis #Grånakket Sisken #Grijsnekkanarie #harmaaniskahemppo #Kaapse kanarie #Kap Kanaryası #Kapkanariefågel #Kapska žutarica #Kapski kanarinac #Krattirisk #kulczyk siwoszyi #Passeriformes #Serín dorsigrís #Serin du Cap #Serinus #Szürkenyakú csicsörke #Zuid Afrika 2024 #zvonohlík šedokrký #Шафранношапочный канареечный вьюрок #щедрик сивошиїй #キガシラカナリア