Grijskopmus – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Grijskopmus wrordt ca. 14 tot 15cm groot. Hij is asgrijs gekleurd op de kop en borst, naar de buik toe lichter grijs. De rug en de vleugels zijn bruin, grijsbruin op de rug en op de schouder kastanjebruin, en heeft verder een bruine staart. Rond het oog is de kop donkerder grijs, opvallend is verder een lichtgrijze, bijna witte keelvlek.

Biotoop

De Grijskopmus komt voor in een groot deel van open biotopen, waaronder open bossen en in de omgeving van de menselijke bewoning, vaak dezelfde biotopen als de huismus in Eurazië.

Voorkomen

Deze soort komt voor in West- en Midden-Afrika.

Voedsel

De Grijskopmus voedt zich voornamelijk met zaden en granen, net als andere mussen, maar zal gemakkelijk insecten nemen, waaronder termieten, vooral bij het voeden van de jongen.

Wetenschappelijk

Grijskopmus,Northern grey-headed sparrow,Passer griseus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Passeridae (Mussen)
Geslacht: Passer
Soort: Passer griseus

Ondersoorten

P.g. griseus: van Mauritanië en Senegal tot centraal en zuidelijk Kameroen, zuidelijk Tsjaad en noordelijk Gabon en het eiland Bioko.
P.g. laeneni: oostelijk Mali door noordelijk Kameroen tot westelijk Soedan.
P.g. ugandae: van Eritrea, noordwestelijk Ethiopië en oostelijk en zuidelijk Soedan tot Congo-Kinshasa, zuidelijk Gabon, noordelijk Namibië, noordelijk Zimbabwe en zuidelijk Malawi.

Onderwerpen #Bysparv #Gorrión Gris #Gråhovedet Spurv #Graukopfsperling #Grey headed Sparrow #Grey-headed Sparrow #Grijskopmus #hallvarblane #Kuzeyli Bozbaş Serçe #Landsbyspurv #Moineau gris #Northern Grey-headed Sparrow #Pardal de cabeça cinzenta #Pardal gris #Pardal-de-cabeça-cinzenta #Passer #Passera testagrigia settentrionale #Passeridae #Passeriformes #Pilkagalvis žvirblis #Sivoglavi vrabac #Szürkefejű veréb #tuhkavarpunen #vrabec šedohlavý #Witkeelmossie #Wróbel siwogłowy #Zuid Afrika 2024 #горобець сіроголовий #Сероголовый воробей #ハイガシラスズメ