Geparelde dwerguil – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Geparelde dwerguil wordt ca. 17 tot 20cm groot. Dit kleine, gedrongen uiltje heeft een vrij lange staart. De klauwen zijn relatief groot. De bovendelen zijn rijk bruin, sterk gevlekt met wit. De onderdelen zijn wit, gestreept met bruin. Het aangezicht is wit en de ogen zijn geel. Er zijn twee zwarte, witomrande oogvlekken op de nek. Geslachten zijn vergelijkbaar.

Biotoop

Deze uil is een van de meest waargenomen uilen in Afrika, met name in savannes met verspreide boomgroepen, maar ook in grasland en in dichter bos.

Voorkomen

De Geparelde dwerguil komt voor in sub-Sahara Afrika, met name wijdverspreid over savanne, in zuidelijk Afrika, over het noorden en centraal in Namibië, zuid- tot zuidelijke grens van het dorre bushveld en bos in Zuid-Namibië. Hun aanwezigheid gaat verder naar het noorden door Botswana en Zimbabwe tot aan Soedan en west naar Senegal.

Voedsel

Deze soort jaagt vaak overdag op een groot aantal kleine prooien zoals knaagdieren en zangvogels. Hij vangt ook vaak prooien, die groter zijn dan hijzelf.

Wetenschappelijk

Geparelde dwerguil,Pearl-spotted Owlet,Glaucidium perlatum

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Strigiformes (Uilachtigen)
Familie: Strigidae (Uilen)
Geslacht: Glaucidium (Dwerguilen)
Soort: Glaucidium perlatum

Ondersoorten

G.p. perlatum (Senegal en Gambia tot West-Soedan)
G.p. licua (Oost-Soedan en Ethiopië tot in Zuid-Afrika, Namibië en Angola)

Onderwerpen #Biserasti ćuk #Biserna mala sova #Chevêchette perlée #Civettina perlata #Geparelde Dwerguil #Glaucidium #Gyöngyös törpekuvik #İncili Serçe Baykuşu #kulíšek perlový #Mocho perlado #Mocho-perlado #Mochuelo Perlado #Mussolet perlat #Pärlsparvuggla #Pearl spotted Owlet #Pearl-spotted Owlet #Perlinė žvirblinė pelėda #Perlkauz #Plettet Spurveugle #Savanneugle #savanni värbkakk #savanni-värbkakk #savannivarpuspöllö #Sóweczka sawannowa #strigidae #Strigiformes #Witkoluil #Zuid Afrika 2024 #Жемчужный воробьиный сыч #сичик-горобець савановий #アフリカスズメフクロウ