Geelborstbuulbuul – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Geelborstbuulbuul heeft een olijfgroene rug verenkleed. Ook de vleugelzijde is groen, de onderzijde van de vleugels zijn grijs. Het hoofd is groen. De bovenste helft van de snavel is zwart, de onderzijde is grijs. De buik, de keel en de onderkant van de staart zijn geel. Lange, dunne zwarte veren zijn onder de ogen aanwezig. Mannetjes en vrouwtjes verschillen niet van buitenaf in het verenkleed. De jonge vogels zijn licht bleek en gelijkmatig gekleurd. Ze worden ca. 20 tot 23cm groot.

Biotoop

Deze soort leeft daar in de bossen met dichte kringgroei, maar komt ook voor in de struikgeveer aan de kust.

Voorkomen

De Geelborstbuulbuul is te vinden in Afrika van Tanzania tot Namibië.

Voedsel

Deze soort leeft in paren of in kleine groepen. Ze zoeken meestal verborgen in het struikgeerte naar zaden en bessen. Soms klampen ze zich vast aan de schors van de boom als spechten om insecten te zoeken.

Wetenschappelijk

Geelborstbuulbuul,Yellow-bellied Greenbul,Chlorocichla flaviventris

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Pycnonotidae (Buulbuuls)
Geslacht: Chlorocichla
Soort: Chlorocichla flaviventris

Ondersoorten

C.f. centralis: van zuidelijk Somalië tot noordelijk Mozambique.
C.f. occidentalis: van noordwestelijk Angola tot westelijk Tanzania, zuidelijk tot noordwestelijk Namibië, noordelijk Botswana, noordelijk Zuid-Afrika en centraal Mozambique.
C.f. flaviventris: oostelijk Zuid-Afrika en zuidelijk Mozambique.

Onderwerpen #Bulbul à poitrine jaune #Bulbul de pit groc #Bulbul pechiamarillo #bulbul žlutobřichý #Bulverde panciagialla #Chlorocichla #Geelborstbuulbuul #Geelborstiptol #Geelborswillie #Gelbbauchbülbül #Geltonpilvis miškinis bulbiulis #Gulbuget Bulbul #Gulbukad grönbulle #Gulbukløvbylbyl #idänruskobulbuli #Maslinastoboki bulbul #Passeriformes #Pycnonotidae #Sárgahasú bülbül #Sarıca Yaprakbülbülü #Tuta amarela #Tuta-amarela #Yellow bellied Greenbul #Yellow-bellied Greenbul #Żółtobrzuch okularowy #Zuid Afrika 2024 #Žutotrbi grinbul #Желтобрюхий лесной бюльбюль #жовточеревець натальський #キバラアオヒヨドリ