Geelborstapalis – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Geelborstapalis wordt ca. 11 tot 12cm groot. Het is een kleine, slanke vogel met een vrij lange staart, witte buik en wittenmkeel, gele borst, grijs "gezicht" met rode ogen. Het mannetje van de nominaatsoort is grijs op de kruin en het gezicht, waarbij het grijs in de nek geleidelijk overgaat in het groen van de mantel, rug en vleugels. De slagpennen zijn donker met groene buitenste randen. De staartveren zijn groen met gele randjes. Een typisch kenmerk voor het mannetje is een zwartachtige stip onder het geel op de borst. Bij het vrouwtje (dat iets doffer is) ontbreekt deze stip en ook bij de andere ondersoorten ontbreekt dit zwart of het is nauwelijks zichtbaar.

Biotoop

Het biotoop bestaat uit subtropisch of tropisch droog bos, subtropisch of tropisch vochtig laaglandbos, droge savanne en vochtige savanne.

Voorkomen

Hij komt voor in Sub-Saharisch Afrika.

Voedsel

De Geelborstapalis foerageert op insecten.

Wetenschappelijk

Geelborstapalis,Yellow-breasted Apalis,Apalis flavida

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Cisticolidae
Geslacht: Apalis (Apalissen)
Soort: Apalis flavida

Ondersoorten

A.f. caniceps: van Senegal en Gambia tot westelijk Kenia en noordelijk Angola.
A.f. abyssinica: zuidwestelijk Ethiopië.
A.f. pugnax: westelijk en centraal Kenia.
A.f. golzi: van Taita Hills (zuidoostelijk Kenia) tot centraal Tanzania en Rwanda.
A.f. neglecta: van oostelijk Angola tot zuidoostelijk Kenia en oostelijk Tanzania zuidelijk tot Mozambique en noordelijk Zuid-Afrika.
A.f. flavida: van westelijk Angola en noordelijk Namibië tot noordwestelijk Zimbabwe.
A.f. florisuga: zuidoostelijk Zuid-Afrika.

Onderwerpen #Apalis #Apalis à gorge jaune #Apalis de peito amarelo #Apalis pechigualdo #Apalis pettogiallo #Apalis pitgroc #Apalis-de-peito-amarelo #Cisticolidae #Fehértorkú liánposzáta #Geelborskleinjantjie #Geelborstapalis #Gelbbauch-Feinsänger #Geltonkrūtis apalis #Gulbröstad apalis #Gulbrystapalis #Gulbrystet Apalis #keltarinta apali #keltarinta-apali #Nikornik żółtopierśny #Passeriformes #prinie žlutoprsá #Sarı Göğüslü Apalis #Yellow-breasted Apalis #Zuid Afrika 2024 #Žutogrudi apalis #žutoprsa prinija #Желтогрудый апалис #нікорник жовтоволий #キムネイロムシクイ