Eksterklauwier – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

De Eksterklauwier wordt ca. 34 tot 50cm groot, inclusief de staart. Het vrouwtje is 21 tot 34cm groot. Het is een grote, zwart-witte klauwier met een lange staart die trapvormig afloopt. Het mannetje van de nominaat is vanboven glanzend zwart, met een lichgrijze stuit en witte bovenste vleugeldekveren. Hierdoor ontstaat een bijna witte V-vormige vlek tijdens het vliegen. Op de slagpennen zitten witte vlekken aan het eind. De staart is helemaal zwart en ook de kop en de borst zijn zwart, met een bruinachtige glans. De rest van het lijf is ook zwart, zonder glans.

Biotoop

Hij leeft in open savanne met verspreide acaciabomen, dicht begraasde grasmat en kaal terrein, in delen van zuidelijk en Centraal-Afrika, waar neerslag vooral plaatsvindt tussen november en april. Arid-gebieden worden vermeden, maar semi-droge gebieden kunnen de voorkeur krijgen. Het komt ook voor in bos, met name oevergebieden, en in het Kruger National Park zijn ze te vinden in rivierdalen met doornige mopanemopane-bomen.

Voorkomen

De Eksterklauwiere is te vinden in Angola, Botswana, Eswatini, Kenia, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Tanzania, Zambia en Zimbabwe.

Voedsel

De Eksterklauwier zit in een verhoogde positie waar hij de grond eronder afspeurt voor mogelijke prooi. De meeste prooien worden op de grond gevangen, maar vliegende insecten worden soms in de lucht gevangen. Het dieet bestaat uit geleedpotigen, insecten, hagedissen, kleine zoogdieren en fruit.

Wetenschappelijk

Eksterklauwier,Magpie shrike,Lanius melanoleucus

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Passeriformes (Zangvogels)
Familie: Laniidae (Klauwieren)
Geslacht: Lanius
Soort: Lanius melanoleucus

Ondersoorten

L.m. aequatorialis (Zuidwest-Kenia en Tanzania)
L.m. expressus (Zuidoost-Zimbabwe tot Zuid-Mozambique, Swaziland en oostelijk Zuid-Afrika)
L.m. melanoleucus (Zuid-Angola en Noordoost-Namibië tot Zuid-Zambia, Midden-Zimbabwe, Noord-Mozambique en het noorden van Zuid-Afrika)

Onderwerpen #Alcaudón pío #Averla gazza #Botxí garser #Broget Tornskade #Corvinelle noir et blanc #Crni svračak #Dryžoji medšarkė #Dzierzbal srokaty #Eksterklauwier #Elsterwürger #harakõgija #Langstertlaksman #laniidae #lanius #Magpie Shrike #mustaharakkalepinkäinen #Passeriformes #Picanço rabilongo #Picanço-rabilongo #Saksağan Örümcekkuşu #Skattörnskata #Svrakasti svračak #Szarkagébics #ťuhýk stračí #Zuid Afrika 2024 #сорокопуд строкатий #Сорочий сорокопут #シロクロオナガモズ #白肩鹊鵙