Dwergjacana – Zuid Afrika 2024

Kenmerken

Dit is de kleinste soort uit de familie Jacanidae, de Dwergjacana wordt 15 tot 16cm groot. Zijn mantel en vleugels zijn donkerder als andere soorten Jacana's. Net als andere Jacanas hebben ze lange poten en klauwen die zijn aangepast om op leliepaden en aquatische grassen te lopen, daarom worden jacana's soms Jezusvogels genoemd omdat ze lijken alsof ze op het wateroppervlak lopen. Ze hebben een lichtbruine nek, en lichte onderzijde.

Biotoop

De Dwergjacana leeft op zoetwaterplassen. Ze geven de voorkeur aan gebieden waar de zegge en grasbedekking schaars is, maar overvloediger in vergelijking met waterlelies. Ze gebruiken aquatische vegetatie voor dekking en kunnen daardoor onopvallend zijn.

Voorkomen

Hij heeft een groot verspreidingsgebied en komt voor in zoet watergebieden in een groot deel van Sub-Saharisch Afrika, met name van Mali tot Ghana, oostelijk tot Ethiopië en zuidelijk tot Namibië, Botswana en oostelijk Zuid-Afrika.

Voedsel

Ze leven van insecten.

Wetenschappelijk

Dwergjacana,Lesser jacana,Microparra capensis

Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Aves (Vogels)
Orde: Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie: Jacanidae (Jacana's)
Geslacht: Microparra
Soort: Microparra capensis

Onderwerpen #Bladhøne #Charadriiformes #Dvärgjacana #Dvergbladhøne #Dwergjacana #Dwerglangtoon #Długoszpon mały #Jacana chica #Jacana menut #Jacana minore #Jacana nain #Jaçanã pequena #Jaçanã-pequena #Jacanidae #Küçük Jakana #Lesser Jacana #Mala jakana #Mažoji žakana #Microparra #ostnák malý #pikkujassana #pisi lootoselind #pisi-lootoselind #Zuid Afrika 2024 #Zwergblatthühnchen #Малая якана #якана мала #ትንሹ ስንዝሪት #ヒメレンカク #小雉鸻